...

10 Knep för att Fylla Plånboken med din Matblogg!

Så, du har en passion för mat och älskar att dela dina kulinariska äventyr med världen genom din blogg? Fantastiskt! Men visste du att du faktiskt kan tjäna pengar på din matblogg? Japp, du hörde rätt! Med lite kreativitet, hårt arbete och våra 10 tips kan du börja tjäna pengar på din matblogg. Låt oss dyka rakt in!

1. Generera inkomst genom samarbeten med matföretag

I den digitala eran är influensers och bloggare en värdefull resurs för företag som vill marknadsföra sina produkter. Om du har en engagerad följarbas och en passion för mat, kan du dra nytta av detta genom att samarbeta med matföretag. Här är några detaljerade steg och tips:

 • Identifiera potentiella partners: Gör en lista över matföretag eller varumärken som passar din bloggs ton och stil. Tänk på vilka produkter eller tjänster dina läsare skulle vara mest intresserade av.
 • Nätverka: Delta i matmässor, konferenser eller online-forum för att bygga relationer med varumärken och företag inom matindustrin.

Affiliate-marknadsföring:

 • Fördelar: Du kan tjäna en provision för varje försäljning som genereras genom din blogg utan att behöva hantera produkter eller kundservice.
 • Hur man börjar: Gå med i affiliate-nätverk som Amazon Associates, ShareASale eller CJ Affiliate. Där kan du hitta matrelaterade företag som erbjuder affiliate-program.
 • Marknadsföringstips: Integrera affiliate-länkar på ett naturligt sätt i dina blogginlägg, recept eller produktrecensioner. Använd call-to-action uppmaningar för att uppmuntra dina läsare att klicka och köpa.

Sponsrade inlägg:

 • Fördelar: Du får en fast summa för att skriva och publicera innehåll relaterat till ett företags produkt eller tjänst.
 • Hur man börjar: När du har en stabil följarbas, kan företag börja nå ut till dig. Alternativt kan du proaktivt kontakta företag som du är intresserad av att samarbeta med.
 • Etik och transparens: Det är viktigt att vara transparent med dina läsare när ett inlägg är sponsrat. Var alltid ärlig i dina recensioner och rekommendationer. Många länder har regler kring detta, så se till att du är i linje med dessa bestämmelser.

Genom att samarbeta med matföretag kan du inte bara generera inkomst, men också erbjuda värdefullt innehåll och rekommendationer till dina läsare. Med rätt strategi och integritet kan dessa samarbeten vara en win-win för både dig och företagen du samarbetar med.

2. Generera inkomst genom att skapa och sälja din egen kokbok

Om du har samlat en mängd unika recept genom åren, kan det vara dags att överväga att samla dem i en kokbok. Att skapa din egen kokbok kan vara en fantastisk möjlighet att dela din passion, etablera ditt varumärke och tjäna pengar. Här är några detaljerade steg och tips:

 • Välj ditt tema: Bestäm vilken typ av kokbok du vill skapa. Det kan vara en bok dedikerad till en viss typ av mat, en särskild diet, regional matlagning, eller kanske en samling av dina mest populära recept.
 • Organisera ditt innehåll: Strukturera din kokbok genom att dela upp den i avsnitt, till exempel förrätter, huvudrätter, efterrätter, etc. Se till att varje recept är tydligt skrivet med ingredienser, instruktioner och eventuella tips eller anekdoter.
 • Fotografera dina rätter: En kokbok blir mycket mer attraktiv med högkvalitativa bilder. Överväg att anlita en professionell matfotograf eller investera i bra utrustning och fotografera själv.

E-böcker:

 • Fördelar: Lätt att skapa, distribuera och uppdatera. Ingen initial tryckkostnad och kan säljas till en lägre kostnad, vilket kan locka fler köpare.
 • Skapande och distribution: Använd plattformar som Amazon Kindle Direct Publishing, Gumroad eller Sellfy för att skapa och sälja din e-bok.

Tryckta böcker:

 • Fördelar: Ger en känsla av äkthet och kan vara ett samlarobjekt för dina följare. Många uppskattar den fysiska känslan av en bok, särskilt när det gäller kokböcker.
 • Skapande och distribution: Använd tjänster som Blurb, Lulu eller Amazon’s CreateSpace för att skapa och distribuera din tryckta bok. Dessa plattformar erbjuder print-on-demand, vilket minskar initiala kostnader.
 • Marknadsför din kokbok: Använd din blogg, sociala medier, e-postlistor och andra marknadsföringskanaler för att informera din publik om din kokbok. Erbjud specialerbjudanden, signeringar eller begränsade upplagor för att öka intresset.

Genom att skapa och sälja din egen kokbok kan du inte bara dela dina favoritrecept med världen, men också skapa en ny inkomstkälla och stärka ditt varumärke som en expert inom matlagning. Med rätt strategi och engagemang kan din kokbok bli en bästsäljare inom din nisch.

3. Generera inkomst genom att erbjuda online matlagningskurser

Om du har en djup kunskap och passion för matlagning, kan du dela denna expertis med andra genom att erbjuda matlagningskurser online. Detta kan inte bara stärka ditt varumärke som en auktoritet inom matlagning, men också ge en betydande inkomstkälla. Här är några detaljerade steg och tips för att komma igång:

 • Identifiera ditt nischområde: Medan det finns en mängd matlagningskurser online, kan du skilja dig ut genom att fokusera på en specifik nisch. Det kan vara regional matlagning, särskilda dietkrav, bakning, fermentering eller något annat du är passionerad om.
 • Strukturera din kurs: Planera kursens innehåll noggrant. Bestäm antalet lektioner, deras längd, och vilka ämnen du vill täcka i varje lektion. Skapa en balans mellan teoretisk kunskap och praktiska demonstrationer.
 • Välj en plattform: Det finns flera online plattformar som Udemy, Teachable, eller Skillshare där du kan värd och sälja din kurs. Alternativt kan du också erbjuda kurser direkt från din egen webbplats.
 • Skapa högkvalitativt innehåll: Investera i bra kamera- och ljudutrustning för att säkerställa att dina kurser är av hög kvalitet. Tänk på belysning, kameravinklar och ljudklarhet när du spelar in dina lektioner.
 • Sätt ett pris: Forskning vad liknande kurser kostar och sätt ett konkurrenskraftigt pris. Kom ihåg att ta hänsyn till ditt eget varumärkesvärde, kursens längd och det unika innehållet du erbjuder.
 • Marknadsför din kurs: Använd din blogg, sociala medier, e-postlistor och andra marknadsföringskanaler för att informera din publik om din kurs. Erbjud introduktionsrabatter eller gratis provlektioner för att locka studenter.
 • Få feedback och iterera: Efter att ha lanserat din första kurs, samla feedback från dina studenter. Använd denna feedback för att förbättra din kurs och skapa ytterligare kurser i framtiden.

Genom att erbjuda online matlagningskurser kan du inte bara dela din passion och kunskap med andra, men också skapa en stabil och skalbar inkomstkälla. Med rätt planering, engagemang och marknadsföring kan detta bli en framgångsrik förlängning av din matblogg.

4. Utöka din räckvidd genom att starta en YouTube-kanal för dina matrecept

Att kombinera kraften i skriftlig bloggning med visuellt innehåll på YouTube kan vara en guldgruva för matentusiaster. Visuella recept kan ge en djupare förståelse och uppskattning för matlagning och bakning. Här är några detaljerade steg och tips för att komma igång med YouTube:

 • Planera ditt innehåll: Innan du börjar filma, planera vilka recept eller matrelaterade ämnen du vill täcka. Skapa en innehållskalender för att hålla dig organiserad och konsekvent i ditt innehållsskapande.
 • Investera i bra utrustning: Medan du kan börja med en enkel smartphone, kan det vara värt att investera i en bra kamera och mikrofon för bättre bild- och ljudkvalitet. Tänk också på belysning, eftersom det kan göra en stor skillnad i hur ditt innehåll ser ut.
 • Redigera dina videor: Lär dig grunderna i videoredigering för att göra dina klipp mer engagerande. Det finns flera program, både gratis och betalda, som kan hjälpa dig med detta.
 • Optimera för sökning: Precis som med blogginlägg, vill du att dina YouTube-videor ska vara lätta att hitta. Använd relevanta nyckelord i dina titlar, beskrivningar och taggar. Skapa också attraktiva miniatyrbilder för att locka tittare.
 • Monetisera din kanal: När du har uppnått YouTubes krav kan du aktivera annonsering på din kanal och börja tjäna pengar på dina videovisningar. Utöver detta kan du också överväga sponsrade videor, affiliate-länkar eller att marknadsföra dina egna produkter.
 • Engagera dig med din publik: Svara på kommentarer, be om feedback och skapa innehåll baserat på vad din publik vill se. Ett engagerat community kan öka chansen att dina videor delas och sprids.
 • Korsmarknadsför ditt innehåll: Använd din blogg, sociala medier och e-postlistor för att marknadsföra dina YouTube-videor. Och vice versa, använd din YouTube-kanal för att driva trafik till din blogg.

Genom att starta en YouTube-kanal kan du nå en helt ny publik, stärka ditt varumärke och skapa en ytterligare inkomstkälla. Med passion, engagemang och kvalitetsinnehåll kan YouTube bli en central del av din matbloggande resa.

5. Generera inkomst genom att sälja dina matfotografier online

Om du har en talang för matfotografering och dina bilder ser ut som riktiga konstverk, kan du dra nytta av detta genom att sälja dem på stockfoto-webbplatser. Här är några detaljerade steg och tips för att komma igång:

 • Förbered dina bilder: Innan du laddar upp dina bilder till stockfoto-webbplatser, se till att de är av högsta kvalitet. Redigera dem för att förbättra färger, kontrast och skärpa. Se också till att du har rättigheter till alla bilder och att de inte innehåller upphovsrättsskyddat material.
 • Välj rätt plattform: Det finns flera stockfoto-webbplatser där du kan sälja dina bilder, inklusive Shutterstock, Getty Images, Adobe Stock och Alamy. Varje webbplats har sina egna krav, ersättningsstrukturer och publik, så det kan vara värt att utforska flera alternativ.
 • Sätt rätt nyckelord: När du laddar upp dina bilder, se till att inkludera relevanta nyckelord. Detta hjälper potentiella köpare att hitta dina bilder när de söker efter specifika ämnen eller teman.
 • Bestäm ditt pris: Vissa plattformar låter dig sätta ditt eget pris, medan andra har fasta ersättningsstrukturer. Forskning vad liknande bilder säljs för kan hjälpa dig att bestämma ett konkurrenskraftigt pris.
 • Marknadsför dina bilder: Även om stockfoto-webbplatser har sina egna besökare, kan det vara värt att marknadsföra dina bilder på din egen blogg, sociala medier eller genom e-postmarknadsföring. Detta kan öka dina chanser att göra försäljningar.
 • Överväg att skapa en egen webbplats: Förutom att sälja på stockfoto-webbplatser kan du också överväga att skapa din egen webbplats där du säljer dina bilder direkt till kunder. Detta ger dig mer kontroll över prissättning och hur dina bilder presenteras.

Genom att sälja dina matfotografier online kan du inte bara generera en extra inkomst, men också få erkännande för ditt arbete och etablera dig som en professionell matfotograf. Med rätt strategi och engagemang kan detta bli en lönsam aspekt av din matbloggande karriär.

6. Generera inkomst genom att erbjuda konsulttjänster inom matbranschen

Om du har en gedigen erfarenhet och kunskap inom matlagning, receptframställning eller matmarknadsföring, kan du överväga att erbjuda konsulttjänster. Detta kan vara särskilt värdefullt för restauranger, kaféer eller små matföretag som behöver expertis inom dessa områden. Här är några detaljerade steg och tips:

 • Identifiera ditt expertområde: Är du särskilt bra på att skapa unika menyer, optimering av recept för storskalig produktion, eller kanske digital marknadsföring för restauranger? Bestäm vilka tjänster du kan erbjuda baserat på din expertis.
 • Skapa en tjänsteportfölj: Samla exempel på tidigare arbete, vare sig det är menyer du har designat, framgångsrika marknadsföringskampanjer eller andra relevanta projekt. Detta kommer att fungera som ditt visitkort när du närmar dig potentiella kunder.
 • Bestäm dina priser: Forskning vad andra konsulter inom din nisch tar betalt och sätt konkurrenskraftiga priser baserat på din erfarenhet och de tjänster du erbjuder.
 • Marknadsför dina tjänster: Använd din blogg, sociala medier och nätverkande evenemang för att sprida ordet om dina konsulttjänster. Överväg att skapa en särskild sida eller avsnitt på din blogg dedikerad till dina konsulttjänster.
 • Bygg relationer: Nätverka med restaurangägare, matföretagsledare och andra inom matbranschen. Ditt rykte och de relationer du bygger kan vara avgörande för att få nya kunder.
 • Håll dig uppdaterad: Matbranschen är ständigt föränderlig. Se till att du håller dig uppdaterad med de senaste trenderna, teknikerna och marknadsföringsstrategierna för att kunna erbjuda aktuell och relevant rådgivning.

Genom att erbjuda konsulttjänster kan du dra nytta av din expertis och skapa en ytterligare inkomstkälla. Det ger dig också möjlighet att arbeta direkt med andra aktörer inom matbranschen, vilket kan leda till ytterligare samarbetsmöjligheter och projekt.

7. Skriv gästinlägg

Att skriva gästinlägg kan vara ett utmärkt sätt att både tjäna pengar och öka din synlighet inom matblogg-communityn. Genom att bidra med ditt expertis till andra populära matbloggar eller webbplatser kan du etablera dig som en auktoritet inom ditt område. Här är några detaljerade tips och riktlinjer:

 • Identifiera potentiella plattformar: Börja med att göra en lista över populära matbloggar, webbplatser eller online-magasin som accepterar gästinlägg. Fokusera på de som har en publik som skulle vara intresserad av ditt innehåll.
 • Studera deras innehåll: Innan du skickar in ett förslag, se till att du är bekant med den typ av innehåll som redan publiceras på dessa plattformar. Detta hjälper dig att skriva ett inlägg som passar deras stil och publik.
 • Skapa ett högkvalitativt förslag: När du kontaktar dessa webbplatser, presentera dig själv och din blogg kortfattat. Förklara varför du tror att ditt gästinlägg skulle vara värdefullt för deras läsare. Inkludera några potentiella rubriker eller ämnesidéer.
 • Förhandla om ersättning: Medan vissa webbplatser kan erbjuda en fast ersättning för gästinlägg, kan andra vara öppna för förhandling. Var tydlig med dina förväntningar och var beredd att förklara värdet av ditt bidrag.
 • Använd gästinlägg som marknadsföringsverktyg: Förutom den direkta ersättningen kan gästinlägg också vara ett effektivt sätt att marknadsföra din egen blogg. Se till att inkludera en kortfattad biografi och en länk till din blogg i slutet av ditt inlägg.
 • Upprätthålla relationer: Efter att ditt gästinlägg har publicerats, se till att interagera med eventuella kommentarer och dela inlägget på dina egna sociala mediekanaler. Detta kan leda till fler möjligheter att skriva gästinlägg i framtiden.

Genom att skriva gästinlägg kan du inte bara tjäna pengar utan också bygga relationer med andra inom matblogg-communityn, öka din synlighet och locka nya läsare till din egen blogg.

8. Lansera en Patreon-sida för att engagera och belöna dina mest lojala följare

Att skapa en Patreon-sida kan vara ett effektivt sätt att generera en regelbunden inkomst från dina mest engagerade och lojala följare. Genom att erbjuda exklusivt innehåll och andra förmåner kan du bygga en starkare relation med din publik. Här är några detaljerade steg och överväganden:

 • Förstå ditt värde: Innan du skapar en Patreon-sida, fundera på vad det är som gör din blogg eller ditt innehåll unikt. Varför skulle någon vilja stödja dig ekonomiskt? Vilket mervärde kan du erbjuda?
 • Bestäm dina belöningsnivåer: Patreon fungerar genom att erbjuda olika nivåer av stöd, där varje nivå ger tillgång till olika förmåner. Dessa kan inkludera tidig tillgång till innehåll, exklusiva blogginlägg, videor, bakom kulisserna-material, Q&A-sessioner, eller till och med fysiska varor.
 • Kommunicera regelbundet: Se till att du regelbundet uppdaterar och kommunicerar med dina Patreon-supportrar. De har valt att stödja dig ekonomiskt, så det är viktigt att visa uppskattning och hålla dem informerade.
 • Promota din Patreon-sida: Inte alla dina läsare kommer att vara medvetna om Patreon eller hur det fungerar. Använd din blogg, sociala medier och e-postlistor för att informera dina följare om din Patreon-sida och fördelarna med att stödja dig där.
 • Var transparent: Var tydlig med var pengarna går. Om du samlar in pengar för att förbättra din blogg, köpa ny utrustning eller kanske resa till specifika platser för att skapa innehåll, låt dina supportrar veta det.
 • Överväg andra engagemangsaktiviteter: Förutom exklusivt innehåll kan du också erbjuda saker som månatliga livestreams, virtuella ”meet-and-greets”, eller till och med workshops för dina högsta supportrar.

Genom att skapa en Patreon-sida kan du inte bara generera en stabil inkomst, utan också fördjupa din relation med dina mest engagerade följare. Det ger dem en möjlighet att stödja det arbete du gör och få något extra tillbaka för sitt stöd.

9. Marknadsför och sälj matrelaterade produkter på din blogg

Att sälja matrelaterade produkter kan vara ett utmärkt sätt att generera extra inkomst från din blogg, särskilt om du har en passion för matlagning eller bakning. Här är några detaljerade tips och idéer:

 • Produktidéer: Förutom de vanliga produkterna som T-shirts, muggar och förkläden kan du överväga andra artiklar som grytlappar, skärbrädor, receptböcker, kryddburkar eller till och med specialgjorda kryddblandningar.
 • Design och branding: Skapa unika och minnesvärda designs med roliga matcitat, bilder eller illustrationer. Om du har en särskild logotyp eller färgschema för din blogg, använd dessa element för att stärka ditt varumärke på produkterna.
 • Kvalitet: Se till att de produkter du säljer är av hög kvalitet. Detta kommer inte bara att öka chansen att dina läsare köper, utan också att de rekommenderar dem till andra.
 • Försäljningsplattform: Använd plattformar som Shopify, WooCommerce eller Etsy för att sätta upp en onlinebutik. Dessa plattformar erbjuder en rad verktyg för att hjälpa dig hantera lager, beställningar och betalningar.
 • Marknadsföring: Använd din blogg, sociala medier och e-postlistor för att marknadsföra dina produkter. Erbjud särskilda rabatter eller kampanjer för att locka dina första kunder.
 • Samarbete med lokala företag: Om du har fysiska produkter kan du överväga att samarbeta med lokala butiker eller kaféer för att sälja dina varor där.
 • Kundfeedback: Lyssna på feedback från dina kunder. Detta kan hjälpa dig att förbättra dina produkter och erbjuda saker som dina läsare verkligen vill ha.

Genom att kombinera din passion för mat med kreativ produktutveckling och marknadsföring kan du skapa en ytterligare inkomstkälla från din blogg och samtidigt stärka ditt varumärke och engagemang med dina läsare.

10. Använd annonser på din blogg

Att införa annonser på din blogg kan vara ett effektivt sätt att generera en stadig inkomst. Här är några detaljerade punkter om detta:

 • Välj rätt annonsnätverk: Google AdSense är ett av de mest populära annonsnätverken, men det finns många andra alternativ tillgängliga, som Media.net, Infolinks och PropellerAds. Varje nätverk har sina egna fördelar och nackdelar, så det är viktigt att göra lite forskning för att hitta det som passar bäst för din blogg.
 • Placering av annonser: Var du placerar annonserna på din blogg kan påverka hur mycket inkomst du genererar. Överväg att placera annonser där de är mest synliga, som i sidhuvudet, sidfoten eller mellan inläggsavsnitt. Men var försiktig så att du inte överbelastar din sida med för många annonser, eftersom det kan störa användarupplevelsen.
 • Anpassa annonserna: Många annonsnätverk tillåter dig att anpassa utseendet på annonserna så att de smälter in bättre med din bloggs design. Detta kan göra dem mindre påträngande och mer attraktiva för dina besökare.
 • Övervaka prestanda: Håll koll på hur dina annonser presterar. Använd verktyg som Google AdSense’s rapporteringsfunktion för att se vilka annonser som ger mest inkomst och vilka positioner som fungerar bäst.
 • Överväg alternativa inkomstkällor: Förutom traditionella displayannonser kan du också överväga andra inkomstkällor som affiliate-marknadsföring, sponsrade inlägg eller att sälja egna produkter eller tjänster på din blogg.

Genom att noggrant överväga vilka annonser du använder, var du placerar dem och hur de ser ut, kan du maximera din inkomstpotential samtidigt som du behåller en positiv användarupplevelse för dina besökare.

Vanliga frågor (FAQs)

Kan jag verkligen tjäna pengar på min matblogg?

Absolut! Med rätt strategi och engagemang kan din matblogg bli en riktig inkomstkälla.

Hur mycket kan jag tjäna?

Det varierar. Vissa tjänar några hundralappar medan andra gör det till en heltidsinkomst. Det beror på din strategi och hur mycket arbete du lägger ner.

Behöver jag vara en professionell kock för att tjäna pengar?

Inte alls! Allt du behöver är passion, kunskap och viljan att dela med dig.

Behöver jag investera mycket pengar för att börja tjäna på min matblogg?

Nej, inte nödvändigtvis. Många av de metoder vi nämnt kräver minimala startkostnader. Men som med allt, kan vissa investeringar, som i kvalitativ kamerautrustning eller marknadsföring, ge större avkastning i längden.

Hur kan jag öka trafiken till min matblogg?

Det finns många sätt! SEO-optimering, regelbunden uppdatering av innehåll, aktiva sociala medier-konton och nätverkande med andra bloggare kan alla hjälpa till att öka din bloggs synlighet.

Är det bättre att fokusera på en nisch inom matvärlden?

Det kan vara en bra idé! Genom att specialisera dig inom en viss nisch, till exempel vegetariska recept eller bakning, kan du locka en mer specifik målgrupp och etablera dig som expert inom det området.

Hur hanterar jag negativa kommentarer eller kritik?

Det är viktigt att komma ihåg att alla har rätt till sin åsikt. Svara alltid professionellt och tacka för feedbacken. Om kommentaren är olämplig eller stötande, har du rätt att ta bort den från din blogg eller dina sociala medier.

Hur länge tar det innan jag börjar tjäna pengar?

Det varierar för alla. Vissa kan börja tjäna pengar inom några månader, medan det för andra kan ta år. Det viktigaste är att vara tålmodig, konsekvent och engagerad i ditt arbete.

Att tjäna pengar på din matblogg är inte bara en dröm. Med våra 10 tips att börja tjäna pengar på din matblogg kan du förvandla din passion till en inkomstkälla. Så vad väntar du på? Sätt igång och låt världen smaka på dina kulinariska skapelser samtidigt som du fyller din plånbok!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

användarnamn *
Email *
Lösenord *