Amerikansk äppelpaj
Denna amerikanska äppelpaj är precis vad man önskar av en klassisk äppelpaj. Den är fylld med en perfekt balans av söta och syrliga äpplen, generöst kryddade med kanel och ingefära. Ovanpå detta läggs en rik och smörig toppskorpa som får baka tills den uppnår en härligt gyllenbrun färg. Ett utmärkt tillfälle att prova på att göra en egen amerikansk äppelpaj!
Portioner 10 portioner
Kalorier 419 kcal
förb40 minuter minuter
Till.tid1 timme t 40 minuter minuter
Totalt2 timmar t 20 minuter minuter
Förhindra att skärmen släcks
10 portioner
Ingredienser
Skorpa
- 6 dl vetemjöl
- 2 msk strösocker
- 1 tsk salt
- 275 g smör osaltat i små tärningar
- 6 msk vatten iskallt
- mjölk för att pensla över skorpan
Fyllning
- 3 st fasta syrliga äpplen ex. Granny Smith, urkärnade och skurna i 1 cm tjocka klyftor
- 3 st fasta söta äpplen ex. Pink Lady, skalade, urkärnade och skurna i 1 cm tjocka klyftor
- 3 msk strösocker
- 3 msk farinsocker
- 1 msk färsk citronsaft
- 1,5 msk majsstärkelse
- ¼ tsk mald kanel
- ¼ tsk mald ingefära
- ¼ tsk salt
Instruktioner
Skorpan
- Börja med att ta en medelstor skål och vispa ihop mjöl, socker och salt i den.
- Ta sedan smöret och strö det över blandningen i skålen. Använd dina fingrar för att arbeta in smöret i mjölblandningen.
- Häll 6 matskedar iskallt vatten över mjölblandningen. Använd en gaffel för att röra om tills degen börjar hålla ihop. Om degen känns för torr, tillsätt en eller två matskedar vatten till.
- Ta ut degen ur skålen och lägg den på en yta som är lätt mjölad. Knåda degen lätt tre gånger.
- Forma degen till en boll, dela den sedan i två delar, där den ena delen är lite större än den andra. Platt till båda delarna till skivor.
- Slå in degen i plastfolie och lägg den i kylen i 30 minuter. Under den tiden kan du förbereda fyllningen som nästa steg i receptet.
Fyllning
- Börja med att ta en stor skål och blanda äpplena med socker, citronsaft, majsstärkelse och kryddor.
- Ta fram den större degskivan, lägg den på en yta som är lätt mjölad. Kavla ut degen från mitten till en cirkel som är cirka 33 cm i diameter. Vänd och lyft degen ofta så att den inte fastnar.
- Försiktigt, flytta den utkavlade degen till en 24 cm pajform. Tryck in degen längs sidorna och upp längs kanterna.
- Fyll pajskorpan med äppelblandningen, stapla äpplena lite högre i mitten. Ställ pajen i kylen medan du kavlar ut den övre skorpan.
- Ta den mindre degskivan och kavla ut den till en 25 cm stor cirkel, precis som du gjorde med den första. Lägg denna över äppelfyllningen. Använd en vass kniv för att göra två 8 cm långa snitt i den övre skorpan.
- Vik in kanterna på bottenskorpan över den övre skorpan och tryck till kanterna för att täta pajen. Nyp ihop skorpan med tummen och pekfingret med jämna mellanrum.
- Pensla hela pajskorpan med mjölk.
- Värm ugnen till 220°C och placera ett ugnsgaller på den lägsta positionen.
- Lägg pajen på en plåt och grädda på nedersta gallret i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 180°C och fortsätt grädda tills äppelsaften bubblar och skorpan blir gyllenbrun, vilket tar ytterligare 40 till 50 minuter. Låt pajen svalna på ett galler i minst 45 minuter före servering.
- Nu är det dags att njuta av din amerikanska äppelpaj!
recept näringsinnehåll
Amerikansk äppelpaj Näringsinnehåll
per portion
Kalorier
419
% Daily Value*
Fat
23
g
35
%
Mättat fett
14
g
88
%
Transfett
1
g
Fleromättat fett
1
g
Enkelomättat fett
6
g
Kolesterol
59
mg
20
%
Natrium
187
mg
8
%
Kalium
74
mg
2
%
Kolhydrater
47
g
16
%
Fiber
2
g
8
%
Socker
1
g
1
%
Protein
7
g
14
%
Vitamin A
688
IU
14
%
Vitamin B1
0.5
mg
33
%
Vitamin B2
0.3
mg
18
%
Vitamin B3
4
mg
20
%
Vitamin B5
0.3
mg
3
%
Vitamin B6
0.03
mg
2
%
Vitamin B12
0.1
µg
2
%
Vitamin C
0.03
mg
0
%
Vitamin D
0.01
µg
0
%
Vitamin E
1
mg
7
%
Vitamin K
2
µg
2
%
Kalcium
16
mg
2
%
Copper
0.1
mg
5
%
Folate
111
µg
28
%
Järn
3
mg
17
%
Manganese
0.4
mg
20
%
Magnesium
14
mg
4
%
Phosphorus
73
mg
7
%
Selenium
21
µg
30
%
Zinc
0.4
mg
3
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Nutrition Facts
Nyckelord Amerikansk äppelpaj, paj recept