Amerikansk Pizza
Denna amerikanska pizza, gjord med en autentisk amerikansk pizzadeg och en rikt kryddad amerikansk pizzasås, toppas härligt med pepperoni och rikligt med ost. I artikeln hittar du ett komplett recept på både den amerikanska pizzadegen och såsen. Men känner du för att experimentera, kan du självklart byta ut pizzasåsen mot en annan variant som du föredrar!
Portioner 4 portioner
Kalorier 1184 kcal
förb30 minuter minuter
Till.tid30 minuter minuter
Totalt1 timme t
Förhindra att skärmen släcks
4 portioner
Ingredienser
Amerikansk pizzadeg
- 11-12 dl vetemjöl special
- 7 g torrjäst
- 3 tsk salt
- 5 dl vatten
- 0,5 dl olivolja
Amerikansk pizzasås
- 2 st krossade vitlöksklyftor
- 1 msk olivolja eller vegetabilisk olja
- 750 g krossade tomater
- 1 tsk farinsocker
- 1 tsk italiensk krydda eller oregano
- ½ tsk torkad basilika
- ¼ tsk salt
- ¼ tsk krossade red chili flakes
Instruktioner
HEMLAGAD AMERIKANSK PIZZASÅS:
- Börja med att värm olja i en liten kastrull. Fräs vitlöken i oljan tills den blir mjuk.
- Tillsätt sedan alla andra ingredienser som behövs för såsen. Koka upp blandningen.
- När såsen kokar, sänk värmen och låt den sjuda utan lock i 30 minuter. Såsen är klar när den har den tjocklek du önskar. Du kan förvara såsen i kylen i upp till en vecka.
AMERIKANSK PIZZADEG:
- I en bunke, blanda 5 dl vetemjöl special, jäst och salt. Kombinera sedan vatten och olja i en annan behållare, värm tills det är ljummet och häll det i mjölblandningen. Blanda tills det är en fuktig deg.
- Nu är det dags att knåda degen. Gradvis, blanda in mer mjöl tills du får en mjuk deg. Knåda degen på en mjölad yta i 3 till 5 minuter.
- Forma degen till en boll, täck över den och låt den vila i en ren bunke under en kökshandduk i 15 minuter.
- Dela upp degen i så många bitar som du vill ha pizzor. Till exempel, dela den i 4 för mindre pizzor eller 2 för större.
- Med mjölade eller smorda fingrar, tryck ut varje del av degen på ugnsplåtar klädda med bakplåtspapper.
- Strö lite av din favoritost (ungefär 0,5 dl) över varje utrullad deg. Detta hjälper till att förhindra att skorpan blir fuktig.
- Bred din hemlagade pizzasås över degen. Använd cirka 1,5-2 dl sås per pizza.
- Lägg till dina favoritpålägg som champinjoner, lök, oliver, grön paprika, pepperoni, kokt italiensk korv, ansjovis, och så vidare.
- Täck pizzorna med riven ost, till exempel mozzarella, parmesan eller asiago.
- Grädda pizzorna i ugnen vid 200°C i 25 till 30 minuter. De är klara när kanterna är knapriga och ljust gyllenbruna, och osten har smält.
- Servera pizzorna direkt från ugnen och njut!
Kök Amerikanskt
recept näringsinnehåll
Amerikansk Pizza Näringsinnehåll
per portion
Kalorier
1184
% Daily Value*
Fat
16
g
25
%
Mättat fett
2
g
13
%
Fleromättat fett
3
g
Enkelomättat fett
10
g
Kolesterol
1
mg
0
%
Natrium
319
mg
14
%
Kalium
879
mg
25
%
Kolhydrater
225
g
75
%
Fiber
12
g
50
%
Socker
9
g
10
%
Protein
33
g
66
%
Vitamin A
424
IU
8
%
Vitamin B1
2
mg
133
%
Vitamin B2
2
mg
118
%
Vitamin B3
19
mg
95
%
Vitamin B5
2
mg
20
%
Vitamin B6
0.4
mg
20
%
Vitamin B12
0.1
µg
2
%
Vitamin C
17
mg
21
%
Vitamin D
0.03
µg
0
%
Vitamin E
4
mg
27
%
Vitamin K
21
µg
20
%
Kalcium
115
mg
12
%
Copper
1
mg
50
%
Folate
569
µg
142
%
Järn
15
mg
83
%
Manganese
2
mg
100
%
Magnesium
102
mg
26
%
Phosphorus
377
mg
38
%
Selenium
96
µg
137
%
Zinc
3
mg
20
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Nutrition Facts
Nyckelord Amerikansk Pizza