Änglakaka
Änglakaka, en delikatess i form av en lätt och luftig kaka, tillverkas från vispad äggvita tillsammans med några enkla ingredienser. Den liknar närmast en kaka formad som ett moln! För en extra god upplevelse, servera den tillsammans med färska jordgubbar, blåbär och vispad grädde.
Portioner 10 portioner
Kalorier 316 kcal
förb10 minuter minuter
Till.tid40 minuter minuter
Totalt50 minuter minuter
Förhindra att skärmen släcks
10 portioner
Ingredienser
- 10 st äggvitor
- 1 tsk ättika/vitvinäger/citronsaft välj en
- 2 dl strösocker
- 2,5 dl vetemjöl special
- 3,5 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 nypa salt
Instruktioner
- Ta en skål och vispa äggvitorna med antingen ättika, vitvinäger eller citronsaft. Du ska få ett hårt skum, och det är lättast med en elvisp.
- Fortsätt vispa, men nu ska du gradvis tillsätta strösockret till äggviteskummet.
- I en annan skål, blanda ihop florsocker, vaniljsocker, mjöl och salt. När det är blandat, vänd försiktigt ner denna blandning i äggblandningen, lite i taget, samtidigt som du fortsätter att vispa.
- Häll sedan smeten i en osmord, rund och hög bakform. Att inte smörja formen hjälper till att göra änglakakan extra fluffig.
- Knacka lätt på formen med handen för att få ut eventuella luftbubblor.
- Värm ugnen till 175 grader Celsius. Grädda änglakakan i mitten av ugnen i cirka 40 minuter. Kakan är färdig när den känns fast om du trycker lätt på den.
- När kakan är gräddad, ta ut den och vänd direkt bakformen upp och ner på ett galler för att låta kakan svalna.
- När änglakakan har svalnat, är den redo att serveras! Den är extra god med vispad grädde och bär.
recept näringsinnehåll
Änglakaka Näringsinnehåll
per portion
Kalorier
316
% Daily Value*
Fat
6
g
9
%
Mättat fett
1
g
6
%
Fleromättat fett
3
g
Enkelomättat fett
2
g
Natrium
67
mg
3
%
Kalium
41
mg
1
%
Kolhydrater
63
g
21
%
Fiber
1
g
4
%
Socker
42
g
47
%
Protein
3
g
6
%
Vitamin B1
0.2
mg
13
%
Vitamin B2
0.2
mg
12
%
Vitamin B3
2
mg
10
%
Vitamin B5
0.1
mg
1
%
Vitamin B6
0.01
mg
1
%
Vitamin B12
0.001
µg
0
%
Vitamin E
1
mg
7
%
Vitamin K
5
µg
5
%
Kalcium
5
mg
1
%
Copper
0.04
mg
2
%
Folate
49
µg
12
%
Järn
1
mg
6
%
Manganese
0.2
mg
10
%
Magnesium
6
mg
2
%
Phosphorus
33
mg
3
%
Selenium
9
µg
13
%
Zinc
0.2
mg
1
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Nutrition Facts
Nyckelord Änglakaka