Citronkaka med Brynt Smör och Sommarbär
"Citronkaka med Brynt Smör och Sommarbär" är ett förföriskt recept som kombinerar den rika smaken av brynt smör med den friska syrligheten från citron. Kakan är enkel att göra, börjande med att bryna smör tills det får en nötaktig doft och gyllenbrun färg. Denna bas blandas med ägg, socker, citronsaft och -skal, samt mjöl, vaniljsocker och en nypa salt. Efter gräddning i ugn och kylning toppas den mjuka, fuktiga kakan med lättvispad grädde och en blandning av färska, söta sommarbär som jordgubbar, hallon och blåbär. Det är en perfekt dessert för sommarens alla tillställningar.
Portioner 10 portioner
Kalorier 491 kcal
förb10 minuter minuter
Till.tid1 timme t
Totalt1 timme t 10 minuter minuter
Förhindra att skärmen släcks
10 portioner
Ingredienser
- 225 g smör
- 3 st ägg
- 3.75 dl socker
- 2 st citroner
- 1.5 tsk vaniljsocker
- 1 krm flingsalt
- 2.25 dl vetemjöl
- llmofrön eller kokos till att bröa formen
- 3 dl grädde vispad
- Jordgubbar, hallon, blåbär Valfri mägd
Instruktioner
- Förvärm ugnen till 150 grader.
- Bryn smöret i en gryta tills det blir gyllenbrunt och doftar nötigt. Låt det svalna lite efter bryningen.
- Smörj och bröa en springform, cirka 24 cm i diameter, med blåa vallmofrön eller kokos.
- Vispa ägg och socker tills blandningen blir porös.
- Pressa saften från citronerna och riv skalet. Rör ner både citronsaften och citronskal i ägg- och sockerblandningen.
- Blanda vetemjöl, vaniljsocker och salt i en separat skål och vänd sedan försiktigt ner dessa torra ingredienser i smeten.
- Rör i det brynta smöret i smeten.
- Häll smeten i den förberedda formen och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30-35 minuter.
- Ta ut kakan och låt den svalna. Förvara den i kylen tills det är dags att servera.
- Vid servering, toppa kakan med lättvispad grädde och ett urval av färska bär som jordgubbar, hallon och blåbär.
recept näringsinnehåll
Citronkaka med Brynt Smör och Sommarbär Näringsinnehåll
per portion
Kalorier
491
% Daily Value*
Fat
29
g
45
%
Mättat fett
19
g
119
%
Transfett
1
g
Fleromättat fett
1
g
Enkelomättat fett
7
g
Kolesterol
83
mg
28
%
Natrium
193
mg
8
%
Kalium
59
mg
2
%
Kolhydrater
56
g
19
%
Fiber
1
g
4
%
Socker
39
g
43
%
Protein
3
g
6
%
Vitamin A
1005
IU
20
%
Vitamin B1
0.2
mg
13
%
Vitamin B2
0.2
mg
12
%
Vitamin B3
1
mg
5
%
Vitamin B5
0.2
mg
2
%
Vitamin B6
0.02
mg
1
%
Vitamin B12
0.1
µg
2
%
Vitamin C
0.3
mg
0
%
Vitamin D
0.5
µg
3
%
Vitamin E
1
mg
7
%
Vitamin K
3
µg
3
%
Kalcium
29
mg
3
%
Copper
0.04
mg
2
%
Folate
43
µg
11
%
Järn
1
mg
6
%
Manganese
0.2
mg
10
%
Magnesium
8
mg
2
%
Phosphorus
48
mg
5
%
Selenium
9
µg
13
%
Zinc
0.3
mg
2
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Nutrition Facts
Nyckelord efterrätt