Enkel svensk gubbröra
4 av 1 betyg
Gubbröra är en klassisk svensk rätt som ofta serveras vid högtider som påsk, midsommar och jul. Den återfinns också på smörgåsbord och bufféer, och kan användas som en förrätt. Det är inte ovanligt att man dricker både öl och kall nubbe till denna rätt. Det finns självklart många olika varianter av gubbröra, men den här är en som jag verkligen gillar. Andra varianter kan till exempel inte innehålla potatis, och jag har provat en variant där man tillsätter en mindre mängd brynt smör. Man kan även byta ut ansjovisen mot matjessill. I detta recept lägger jag till stenbitsrom eftersom jag helt enkelt tycker om det, men jag tror inte att det normalt sett ingår i en gubbröra. Jag använder färskpotatis eftersom jag tillagar detta runt midsommar, men det går självklart bra att använda annan potatis också.
Röran är perfekt att förbereda och sedan förvara i kylen – den håller sig bra i en eller två dagar där.
Portioner 4
Kalorier 322 kcal
förb10 minuter minuter
Till.tid10 minuter minuter
Totalt20 minuter minuter
Förhindra att skärmen släcks
4
Ingredienser
- 400 g Nypotatis
- 120 g Ägg
- 125 g Ansjovis
- 10 g gräslök Hackad
- 10 g dill Hackad
- 100 g Crème fraiche
- 50 g Mayonnaise
- 30 g stenbitsrom
- 50 g Röd lök
Instruktioner
- Skala och koka potatisen. Låt den sedan kallna i kylskåpet.
- Koka äggen så de blir hårdkokta, ungefär i åtta minuter. Låt dem också kallna i kylskåpet.
- Skala och hacka äggen. Skär potatisen i små tärningar. Låt ansjovisen rinna av och skär den i små bitar. Om du vill kan du spara lite av ansjovis-spadet för att eventuellt späda ut röran senare.
- Blanda crème fraîche, majonnäs, stenbitsrom, fint hackad rödlök, hackad gräslök och hackad dill. Vänd ner äggen, potatisen och ansjovisen. Smaka av med lite av ansjovis-spadet, salt och vitpeppar om du vill.
Recept anteckningar
Servera på smörstekt kavring, rostat bröd, knäckebröd, tunnbröd eller som ett tillbehör på buffén.
recept näringsinnehåll
Enkel svensk gubbröra Näringsinnehåll
per portion
Kalorier
322
% Daily Value*
Fat
20
g
31
%
Mättat fett
6
g
38
%
Transfett
0.04
g
Fleromättat fett
7
g
Enkelomättat fett
5
g
Kolesterol
194
mg
65
%
Natrium
283
mg
12
%
Kalium
674
mg
19
%
Kolhydrater
21
g
7
%
Fiber
3
g
13
%
Socker
2
g
2
%
Protein
15
g
30
%
Vitamin A
713
IU
14
%
Vitamin B1
0.1
mg
7
%
Vitamin B2
0.4
mg
24
%
Vitamin B3
6
mg
30
%
Vitamin B5
1
mg
10
%
Vitamin B6
0.4
mg
20
%
Vitamin B12
2
µg
33
%
Vitamin C
24
mg
29
%
Vitamin D
1
µg
7
%
Vitamin E
1
mg
7
%
Vitamin K
28
µg
27
%
Kalcium
132
mg
13
%
Copper
0.2
mg
10
%
Folate
48
µg
12
%
Järn
3
mg
17
%
Manganese
0.2
mg
10
%
Magnesium
68
mg
17
%
Phosphorus
226
mg
23
%
Selenium
27
µg
39
%
Zinc
1
mg
7
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Nutrition Facts
Nyckelord gubbröra
1 svar på ”Enkel svensk gubbröra”
Lätt att följa receptet