...
Ghee recept

Ghee

Ghee är ett rent smörfett som framställs genom att låta vanligt smör smälta på svag värme tills all vätska har kokat bort. Det har en aromatiskt nötig smak och kan användas som matfett till stekning, bakning, fritering eller som pålägg. Prova att använda Ghee nästa gång du lagar mat för att uppleva dess goda smak och fördelar.
Portioner 3 dl
Kalorier 1195 kcal
förb5 minuter
Till.tid35 minuter
Totalt40 minuter
3 dl

Ingredienser

  • 500 g smör osaltat

Instruktioner

  • För att göra ghee, smält smöret på medelvärme i en kastrull. När allt smör har smält, sänk värmen och sjuda utan att smöret bryns i 30-40 minuter.
  • Använd en sked för att ta bort det vita skum som har bildats på ytan. Sila bort den bruna bottensatsen genom ett kaffefilter och häll sedan upp gheen i en väl rengjord glasburk med tättslutande lock.

Recept anteckningar

  • Använd osaltat smör för att undvika att gheen blir för salt.
  • Rör om ofta med en träsked för att förhindra att smöret bränns.
  • Se till att ta bort det vita skummet som bildas på ytan för att få en ren och klar ghee.
  • Var noga med att sila bort bottensatsen för att undvika en bränd smak i gheen.
  • Förvara gheen i en glasburk med tättslutande lock för att bevara dess smak och hållbarhet.
  • Ghee kan användas på samma sätt som andra matfetter, men tänk på att det har en högre rökpunkt än smör och kan därför vara bättre lämpad för hög temperatur stekning.
Måltid Tillbehör
Kök Indisk

recept näringsinnehåll

Ghee Näringsinnehåll
per portion
Kalorier
1195
% Daily Value*
Fat
 
135
g
208
%
Mättat fett
 
86
g
538
%
Transfett
 
5
g
Fleromättat fett
 
5
g
Enkelomättat fett
 
35
g
Kolesterol
 
358
mg
119
%
Natrium
 
1072
mg
47
%
Kalium
 
40
mg
1
%
Kolhydrater
 
0.1
g
0
%
Socker
 
0.1
g
0
%
Protein
 
1
g
2
%
Vitamin A
 
4165
IU
83
%
Vitamin B1
 
0.01
mg
1
%
Vitamin B2
 
0.1
mg
6
%
Vitamin B3
 
0.1
mg
1
%
Vitamin B5
 
0.2
mg
2
%
Vitamin B6
 
0.003
mg
0
%
Vitamin B12
 
0.3
µg
5
%
Vitamin E
 
4
mg
27
%
Vitamin K
 
12
µg
11
%
Kalcium
 
40
mg
4
%
Folate
 
5
µg
1
%
Järn
 
0.03
mg
0
%
Magnesium
 
3
mg
1
%
Phosphorus
 
40
mg
4
%
Selenium
 
2
µg
3
%
Zinc
 
0.1
mg
1
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Nutrition Facts
Skriv ut receptet Dela på Facebook receptet
Nyckelord Ayurvedisk medicin, Fritering, Hälsosamt fett, Keto, Klarat smör, Matfett, Pålägg, Paleo, Smörfett, Tillverkning

Lämna en kommentar

Recept betyg




användarnamn *
Email *
Lösenord *