...
glögg recept

Glögg

Glögg är en traditionell svensk kryddad hetvin som serveras i Skandinavien under vintern. Den innehåller typiska vintersmaker som kanel, nejlikor, ingefära och kardemumma, och kan göras med vin, konjak, rom, vodka eller som en alkoholfri version. Glögg liknar glögg, men nordisk Glögg innehåller ofta högprocentiga spritsorter. Traditionellt serveras den med mandlar och russin i botten av glaset och är populär under julen i tjocka glasmuggar med handtag. Traditionen med kryddad hetvin har anor från antiken, och Glögg har utvecklats från en vanlig varm dryck till en älskad svensk julsed. Den är även populär i Finland, Norge, Danmark och andra baltiska länder. Att göra Glögg hemma innebär att man blandar högprocentig sprit med vin, tillsammans med kryddor som kanel, kardemumma, nejlikor, apelsinskivor och socker. Blandningen värms upp utan att koka, och den serveras i ett glas med russin och skållade mandelspån.
Portioner 4 glas
Kalorier 280 kcal
förb10 minuter
Till.tid20 minuter
Totalt30 minuter

Redskap

Glasmuggar med handtag
4 glas

Ingredienser

Glöggblandning

  • 750 ml rött vin
  • 250 ml vodka
  • 100 g socker
  • 10 st kardemummakärnor
  • 8 st nejlikor
  • 2 st kanelstänger
  • 1 st apelsin skal av apelsinen
  • rostade mandlar till servering
  • russin till servering

Instruktioner

  • Blanda vin, vodka, socker, kardemummakärnor, nejlikor och kanelstänger i en kastryka. Riv skalet av apelsinen och lägg också i kastrullen. Värm blandningen på medelvärme, men låt den inte koka. Rör om då och då. Låt stå och dra i cirka 15-20 minuter.
  • Under tiden kan du rosta mandlarna i en torr stekpanna tills de får lite färg. När Glöggen är klar, sila den och häll upp i glasmuggar. Servera med russin och rostade mandlar i varje glas.

Recept anteckningar

Glöggen kan även serveras med pepparkakor eller annat julgodis. Var försiktig med att inte överhettas vid servering, eftersom Glöggen innehåller alkohol.
Måltid Dryck
Kök svenskt

recept näringsinnehåll

Glögg Näringsinnehåll
per portion
Kalorier
280
% Daily Value*
Fat
 
0.1
g
0
%
Mättat fett
 
0.003
g
0
%
Natrium
 
16
mg
1
%
Kalium
 
78
mg
2
%
Kolhydrater
 
26
g
9
%
Fiber
 
0.3
g
1
%
Socker
 
25
g
28
%
Protein
 
0.1
g
0
%
Vitamin A
 
2
IU
0
%
Vitamin B1
 
0.003
mg
0
%
Vitamin B2
 
0.01
mg
1
%
Vitamin B3
 
0.01
mg
0
%
Vitamin B5
 
0.003
mg
0
%
Vitamin C
 
1
mg
1
%
Vitamin E
 
0.01
mg
0
%
Vitamin K
 
0.2
µg
0
%
Kalcium
 
17
mg
2
%
Copper
 
0.03
mg
2
%
Folate
 
0.1
µg
0
%
Järn
 
1
mg
6
%
Manganese
 
0.2
mg
10
%
Magnesium
 
8
mg
2
%
Phosphorus
 
19
mg
2
%
Selenium
 
0.2
µg
0
%
Zinc
 
0.1
mg
1
%
Alcohol
 
21
g
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Nutrition Facts
Skriv ut receptet Dela på Facebook receptet
Nyckelord Jul, Kryddad hetvin

Lämna en kommentar

Recept betyg




användarnamn *
Email *
Lösenord *