Glutenfria Lussekatter
Lussekatter är en traditionell svensk fika, men vad händer om du inte kan äta gluten? Detta glutenfria recept på lussekatter ger dig samma smak och känsla som traditionella lussekatter men gör det möjligt för personer med glutenintolerans att också njuta av denna julrätt.
Portioner 14
Kalorier 382 kcal
förb10 minuter minuter
Till.tid55 minuter minuter
Totalt1 timme t 5 minuter minuter
Förhindra att skärmen släcks
14
Ingredienser
- 50 g jäst
- 1,5 dl rismjölk
- 1,5 tsk saffran
- 2,5 dl socker
- 1 tsk salt
- 1 ägg
- 7 dl mandelmjöl
- 2 msk sirap
- Smör till pensling
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke och tillsätt rismjölken. Rör om tills jästen har löst sig.
- Tillsätt saffran,socker, salt, ägg, sirap och 2 dl av mandelmjölet. Arbeta degen tills den är smidig och elastic.
- Tillsätt resten av mandelmjölet och arbeta degen i ca 10 minuter. Låt degen jäsa under duk i ca 30 minuter.
- Dela degen i 12 delar och forma varje del till en lussekatt. Lägg lussekattarna på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt jäsa i ca 15 minuter.
- Pensla lussekattarna med ägg och strö över lite socker.
- Grädda i 225 grader i ca 12-15 minuter.
Recept anteckningar
- Om du är glutenintolerant, se till att använda certifierade glutenfria ingredienser för att säkerställa att det inte finns någon risk för korskontamination.
- Du kan också använda annat mjöl för att göra detta recept, som exempelvis rismjöl eller bovetemjöl.
recept näringsinnehåll
Glutenfria Lussekatter Näringsinnehåll
per portion
Kalorier
382
% Daily Value*
Fat
25
g
38
%
Mättat fett
2
g
13
%
Transfett
0.001
g
Fleromättat fett
0.1
g
Enkelomättat fett
0.3
g
Kolesterol
12
mg
4
%
Natrium
179
mg
8
%
Kalium
39
mg
1
%
Kolhydrater
33
g
11
%
Fiber
6
g
25
%
Socker
22
g
24
%
Protein
12
g
24
%
Vitamin A
17
IU
0
%
Vitamin C
0.02
mg
0
%
Kalcium
110
mg
11
%
Järn
2
mg
11
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Nutrition Facts
Nyckelord Fika, Glutenfri, Jul, Lussekatter, Svensk, Ugn