Grekisk Baklava med Valnötter och Pistagenötter

Grekisk Baklava med Valnötter och Pistagenötter

AnnaAnna
Denna grekiska Baklava är en himmelsk kombination av krispiga filodegslager, fyllda med en blandning av valnötter och pistagenötter, och dränkta i en söt honungssirap.
Portioner 25 Bitar
Kalorier 189 kcal
förb30 minuter
Till.tid2 timmar
Totalt2 timmar 30 minuter
25 Bitar

Ingredienser

För Baklavan

  • 25 st ark filodeg
  • 500 g valnötter och pistagenötter hackade
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk kryddnejlika malen
  • 300 g smör smält

För Sirapen

  • 600 g socker
  • 400 g vatten
  • 80 g honung
  • Rivet skal av 1 citron eller apelsin
  • 1 st kanelstång

Instruktioner

Förbered Filodegen

  • Smält smöret och pensla en ugnsfast form med det. Lägg ett lager filodeg i formen och pensla med smör. Upprepa tills du har 10–12 lager.

Förbered Nötfyllningen

  • Blanda de hackade nötterna med kanel och kryddnejlika. Strö detta över filodegen.

Fortsätt med Filodegen

  • Lägg ytterligare 10–15 ark filodeg ovanpå nötfyllningen, pensla varje ark med smör.

Förbered för Gräddning

  • Förvara baklavan i kylskåp i 15 minuter, skär sedan i bitar. Förvärm ugnen till 150°C.

Grädda Baklavan

  • Grädda i ugnen i cirka 1,5–2 timmar tills den är gyllenbrun.

Förbered Sirapen

  • Koka upp socker, vatten, citronskal och kanelstång. Låt svalna och tillsätt honung.

Häll över Sirapen

  • Häll den kalla sirapen över den varma baklavan.

Recept anteckningar

  • Använd färsk filodeg om möjligt, det sparar tid.
  • Skär baklavan i bitar innan gräddning för bästa resultat.
Måltid Efterrätt, Fika

recept näringsinnehåll

Grekisk Baklava med Valnötter och Pistagenötter Näringsinnehåll
per portion
Kalorier
189
% Daily Value*
Fat
 
10
g
15
%
Mättat fett
 
6
g
38
%
Transfett
 
0.4
g
Fleromättat fett
 
0.4
g
Enkelomättat fett
 
3
g
Kolesterol
 
26
mg
9
%
Natrium
 
79
mg
3
%
Kalium
 
6
mg
0
%
Kolhydrater
 
27
g
9
%
Fiber
 
0.1
g
0
%
Socker
 
27
g
30
%
Protein
 
0.1
g
0
%
Vitamin A
 
300
IU
6
%
Vitamin B2
 
0.01
mg
1
%
Vitamin B3
 
0.01
mg
0
%
Vitamin B5
 
0.02
mg
0
%
Vitamin B6
 
0.002
mg
0
%
Vitamin B12
 
0.02
µg
0
%
Vitamin C
 
0.02
mg
0
%
Vitamin E
 
0.3
mg
2
%
Vitamin K
 
1
µg
1
%
Kalcium
 
6
mg
1
%
Copper
 
0.01
mg
1
%
Folate
 
0.5
µg
0
%
Järn
 
0.05
mg
0
%
Manganese
 
0.1
mg
5
%
Magnesium
 
1
mg
0
%
Phosphorus
 
3
mg
0
%
Selenium
 
0.3
µg
0
%
Zinc
 
0.03
mg
0
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Nutrition Facts
Skriv ut receptet Dela på Facebook receptet
Nyckelord grekisk efterrätt baklava, Traditionell Efterrätt, Valnötter och Pistagenötter

Lämna en kommentar

Recept betyg




användarnamn *
Email *
Lösenord *