Grekisk Baklava med Valnötter och Pistagenötter
AnnaDenna grekiska Baklava är en himmelsk kombination av krispiga filodegslager, fyllda med en blandning av valnötter och pistagenötter, och dränkta i en söt honungssirap.
Portioner 25 Bitar
Kalorier 189 kcal
förb30 minuter minuter
Till.tid2 timmar t
Totalt2 timmar t 30 minuter minuter
Förhindra att skärmen släcks
25 Bitar
Ingredienser
För Baklavan
- 25 st ark filodeg
- 500 g valnötter och pistagenötter hackade
- 2 tsk kanel
- 2 tsk kryddnejlika malen
- 300 g smör smält
För Sirapen
- 600 g socker
- 400 g vatten
- 80 g honung
- Rivet skal av 1 citron eller apelsin
- 1 st kanelstång
Instruktioner
Förbered Filodegen
- Smält smöret och pensla en ugnsfast form med det. Lägg ett lager filodeg i formen och pensla med smör. Upprepa tills du har 10–12 lager.
Förbered Nötfyllningen
- Blanda de hackade nötterna med kanel och kryddnejlika. Strö detta över filodegen.
Fortsätt med Filodegen
- Lägg ytterligare 10–15 ark filodeg ovanpå nötfyllningen, pensla varje ark med smör.
Förbered för Gräddning
- Förvara baklavan i kylskåp i 15 minuter, skär sedan i bitar. Förvärm ugnen till 150°C.
Grädda Baklavan
- Grädda i ugnen i cirka 1,5–2 timmar tills den är gyllenbrun.
Förbered Sirapen
- Koka upp socker, vatten, citronskal och kanelstång. Låt svalna och tillsätt honung.
Häll över Sirapen
- Häll den kalla sirapen över den varma baklavan.
Recept anteckningar
- Använd färsk filodeg om möjligt, det sparar tid.
- Skär baklavan i bitar innan gräddning för bästa resultat.
recept näringsinnehåll
Grekisk Baklava med Valnötter och Pistagenötter Näringsinnehåll
per portion
Kalorier
189
% Daily Value*
Fat
10
g
15
%
Mättat fett
6
g
38
%
Transfett
0.4
g
Fleromättat fett
0.4
g
Enkelomättat fett
3
g
Kolesterol
26
mg
9
%
Natrium
79
mg
3
%
Kalium
6
mg
0
%
Kolhydrater
27
g
9
%
Fiber
0.1
g
0
%
Socker
27
g
30
%
Protein
0.1
g
0
%
Vitamin A
300
IU
6
%
Vitamin B2
0.01
mg
1
%
Vitamin B3
0.01
mg
0
%
Vitamin B5
0.02
mg
0
%
Vitamin B6
0.002
mg
0
%
Vitamin B12
0.02
µg
0
%
Vitamin C
0.02
mg
0
%
Vitamin E
0.3
mg
2
%
Vitamin K
1
µg
1
%
Kalcium
6
mg
1
%
Copper
0.01
mg
1
%
Folate
0.5
µg
0
%
Järn
0.05
mg
0
%
Manganese
0.1
mg
5
%
Magnesium
1
mg
0
%
Phosphorus
3
mg
0
%
Selenium
0.3
µg
0
%
Zinc
0.03
mg
0
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Nutrition Facts
Nyckelord grekisk efterrätt baklava, Traditionell Efterrätt, Valnötter och Pistagenötter