Grekisk moussaka
Sökande efter en rätt som påminner om soliga dagar? Vår läckra moussaka tar dig med på en kulinarisk resa till varmare breddgrader. Den är rik på smaker med ingredienser som kött, aubergine och tomat. Vill du variera? Inget problem! Lammfärsen kan enkelt bytas ut mot nötkött eller vegofärs. För den ultimata medelhavs-känslan, servera med en krispig grekisk sallad som komplement. Ett måste för de som älskar medelhavsmat!
Portioner 4 portioner
Kalorier 1065 kcal
förb30 minuter minuter
Till.tid55 minuter minuter
Totalt1 timme t 25 minuter minuter
Förhindra att skärmen släcks
4 portioner
Ingredienser
- 1 aubergine
- 4 potatisar medelstora
- 600 g lammfärs
- 1 lök, hackad
- 4 vitlöksklyftor hackade
- 1 msk oregano torkad
- 1 tsk kanel
- 0.25 tsk kryddpeppar eller kryddnejlika
- 1 tsk chilipeppar
- 800 g krossade tomater
- Salt och malen peppar
- Socker, efter smak
- Persilja hackad, till garnering
- 60 g smör
- 60 g mjöl
- 5 dl mjölk
- 2 äggulor
- 100 g parmesan riven
- Salt och peppar
- Muskotnöt riven
Instruktioner
- Värm ugnen till 180 grader.
- Skär av ”stammen” på auberginerna och skär auberginerna i 0,5 -1 cm tjocka skivor på längden. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper, pensla skivorna med olivolja och strö över en rejäl nypa salt. Grädda aubergineskivorna mjuka och gyllene, ca. 25 minuter.
- Skala och skär potatisen i 0,5-1 cm tjocka skivor. Använd en stor stekpanna och stek potatisskivorna i lite olja tills de nästan är mjuka. Lägg potatisskivorna åt sidan så länge.
- Använd samma panna och fräs löken och vitlöken tills löken är mjuk utan att få färg. Tillsätt köttfärsen, oregano, kanel, kryddpeppar och chili, fortsätt steka tills köttfärsen är genomstekt. Tillsätt tomater och låt köttfärssåsen puttra i cirka 20 minuter, eller tills såsen har tjocknat. Rör om då och då. Smaka av köttfärssåsen med salt, mald peppar och en nypa socker.
- Gör den vita såsen medan färsen puttrar. Värm mjölken tills den nästan kokar. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Vispa i mjölet och låt puttra under konstant omrörning i några minuter. Vispa i den varma mjölken. Vispa hela tiden för att undvika klumpar. Låt såsen koka under konstant omrörning i fem minuter, eller tills såsen är tjock och god. Ta kastrullen från värmen och vispa i hälften av osten och äggulorna. Krydda såsen med salt, peppar och riven muskotnöt.
- Använd en ugnsform och lägg på aubergineskivor och potatis. Häll i köttsåsen och toppa med ostsås. Strö över resten av osten och grädda det hela i ugnen på 180 grader i ca. 35-40 minuter – tills ytan är ljuvligt gyllene.
- Låt moussakan ”vila” i minst 15 minuter innan servering. Garnera genom att strö över hackad persilja.
recept näringsinnehåll
Grekisk moussaka Näringsinnehåll
per portion
Kalorier
1065
% Daily Value*
Fat
61
g
94
%
Mättat fett
31
g
194
%
Transfett
0.5
g
Fleromättat fett
4
g
Enkelomättat fett
21
g
Kolesterol
271
mg
90
%
Natrium
919
mg
40
%
Kalium
2393
mg
68
%
Kolhydrater
82
g
27
%
Fiber
14
g
58
%
Socker
22
g
24
%
Protein
50
g
100
%
Vitamin A
1399
IU
28
%
Vitamin B1
1
mg
67
%
Vitamin B2
1
mg
59
%
Vitamin B3
16
mg
80
%
Vitamin B5
3
mg
30
%
Vitamin B6
1
mg
50
%
Vitamin B12
5
µg
83
%
Vitamin C
68
mg
82
%
Vitamin D
2
µg
13
%
Vitamin E
4
mg
27
%
Vitamin K
34
µg
32
%
Kalcium
633
mg
63
%
Copper
1
mg
50
%
Folate
164
µg
41
%
Järn
9
mg
50
%
Manganese
1
mg
50
%
Magnesium
174
mg
44
%
Phosphorus
818
mg
82
%
Selenium
49
µg
70
%
Zinc
8
mg
53
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Nutrition Facts
Nyckelord aubergine, gratäng med aubergine, lammfärs, moussaka, tomat