Grundrecept saft
Enkelt och läckert grundrecept för att göra saft av olika bär. Perfekt för att njuta av sommaren!
Portioner 3 portioner
Kalorier 57 kcal
förb10 minuter minuter
Till.tid15 minuter minuter
Vilotid30 minuter minuter
Totalt25 minuter minuter
Förhindra att skärmen släcks
3 portioner
Ingredienser
Bär
- 3 liter blandade bär (t.ex. hallon, vinbär, jordgubbar eller björnbär)
- 1 liter vatten
Saft
- 6 dl socker
- 1/2 tsk natriumbensoat upplöst i lite saft
Instruktioner
- Skölj bären noga och lägg dem i en rejäl kastrull.
- Häll över vattnet och koka bären under lock i cirka 10 minuter tills de är mjuka.
- Mosa bären i kastrullen med hjälp av en potatisstöt eller liknande verktyg.
- Häll saften genom en silduk eller sil för att få bort kärnor och skal.
- Tvätta och skölj flaskorna noga. Skölj dem med kokande vatten eller sterilisera i ugnen för att förhindra bakterietillväxt.
- Häll tillbaka saften i kastrullen och tillsätt sockret. Rör om tills sockret löser sig helt.
- Tillsätt natriumbensoat, som är ett konserveringsmedel, och blanda väl.
- Koka upp saften igen och låt den koka i 5 minuter.
- Fyll de rena och varma flaskorna med den heta saften. Skruva på locket ordentligt.
- Vänd flaskorna upp och ner och låt dem stå så i cirka 10 minuter för att skapa ett vakuum. På detta sätt håller sig saften längre.
- Förvara den färdiga saften i kylskåpet och njut av den kyld i ett glas när som helst!
Recept anteckningar
Variera gärna bärkombinationen efter eget tycke och smak. Saften blir lika god oavsett vilka bär du väljer!
recept näringsinnehåll
Grundrecept saft Näringsinnehåll
per portion
Kalorier
57
% Daily Value*
Kalium
24
mg
1
%
Kolhydrater
15
g
5
%
Socker
15
g
17
%
Vitamin C
17
mg
21
%
Kalcium
5
mg
1
%
Järn
0.3
mg
2
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Nutrition Facts
Redskap
Nyckelord Bär, Saft