Härligt formfranska med surdeg
Detta formfranska är gjort med surdeg, vilket ger ett härligt syrligt inslag i brödet. Det är lätt att göra och blir saftigt och mjukt inuti.
Portioner 1 bröd (ca 12 skivor)
Kalorier 116 kcal
förb5 minuter minuter
Till.tid25 minuter minuter
jäsa10 timmar t
Totalt10 timmar t 30 minuter minuter
Förhindra att skärmen släcks
1 bröd (ca 12 skivor)
Ingredienser
- 1 dl surdeg aktiv, fördjupad
- 3 dl vetemjöl
- 1,5 tsk salt
- 1,5 dl vatten
Instruktioner
- Blanda surdeg, vetemjöl och salt i en skål. Tillsätt vatten och rör om tills det blir en jämn smet.
- Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 8-12 timmar.
- Sätt ugnen på 250°C. Smörj en form och sätt den åt sidan.
- Häll smeten i formen och jämna till ytan. Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter, eller tills det har fått en gyllenbrun färg.
- Låt brödet svalna lite i formen innan du tar ut det och skär det i skivor.
Recept anteckningar
- Du kan byta ut vetemjölet mot annat mjöl om du föredrar det, t.ex. råg- eller kornmjöl.
- Du kan också lägga till olika smaksättningar i smeten, t.ex. rostade frön eller torkade frukter.
recept näringsinnehåll
Härligt formfranska med surdeg Näringsinnehåll
Portionsstorlek
12 g
per portion
Kalorier
116
% Daily Value*
Fat
2
g
3
%
Kolhydrater
22
g
7
%
Protein
3
g
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Nutrition Facts
Portionsstorlek
12 g
Nyckelord bakning, bröd, Formfranska, mjukt, saftigt, surdeg, syrligt