Hemlagad Kajmak – den ultimata fyllningen för dina bakverk
Kajmak är en traditionell sydosteuropeisk fyllning gjord av grädde och mjölk. Det är enkel att göra hemma och kan användas som fyllning i många bakverk såsom baklava och som topping på bröd. I detta recept kommer vi att visa hur man gör enkel och smakrik kajmak hemma.
Portioner 1
Kalorier 1151 kcal
förb10 minuter minuter
Till.tid1 timme t 30 minuter minuter
Totalt1 timme t 40 minuter minuter
Förhindra att skärmen släcks
1
Ingredienser
- 1 liter mjölk
- 1 dl grädde
- ½ dl socker
- ¼ tsk salt
- ¼ tsk vaniljpulver valfritt
Instruktioner
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Koka upp mjölk, grädde, socker och salt i en stor kastrull.
- Låt det koka i ca 30 minuter under omrörning, tills det har tjocknat.
- Ta av från värmen och tillsätt vaniljpulver (om du använder det).
- Häll blandningen i en smord form och grädda i ugnen i ca 1 timme eller tills det har sjunkit och blivit gyllene.
- Ta ut formen från ugnen och låt kajmak svalna.
- Skär sedan upp den i bitar och servera eller använd som fyllning i bakverk.
Recept anteckningar
- Kajmak kan förvaras i kylskåp i upp till 1 vecka.
- Du kan också tillsätta kryddor eller smaksättning efter smak.
Måltid Tillbehör
Kök Sydosteuropeisk
recept näringsinnehåll
Hemlagad Kajmak – den ultimata fyllningen för dina bakverk Näringsinnehåll
per portion
Kalorier
1151
% Daily Value*
Fat
69
g
106
%
Mättat fett
42
g
263
%
Fleromättat fett
3
g
Enkelomättat fett
16
g
Kolesterol
237
mg
79
%
Natrium
1001
mg
44
%
Kalium
1643
mg
47
%
Kolhydrater
101
g
34
%
Socker
102
g
113
%
Protein
37
g
74
%
Vitamin A
3141
IU
63
%
Vitamin B1
1
mg
67
%
Vitamin B2
2
mg
118
%
Vitamin B3
1
mg
5
%
Vitamin B5
4
mg
40
%
Vitamin B6
1
mg
50
%
Vitamin B12
6
µg
100
%
Vitamin C
1
mg
1
%
Vitamin D
13
µg
87
%
Vitamin E
1
mg
7
%
Vitamin K
6
µg
6
%
Kalcium
1335
mg
134
%
Copper
0.02
mg
1
%
Folate
4
µg
1
%
Järn
0.1
mg
1
%
Manganese
0.04
mg
2
%
Magnesium
131
mg
33
%
Phosphorus
1100
mg
110
%
Selenium
23
µg
33
%
Zinc
4
mg
27
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Nutrition Facts
Nyckelord bakverk, fyllning, grädde, kajmak, mjölk