Italienska köttbullar i tomatsås med spaghetti
italienska köttbullar i tomatsås med spaghetti. Köttbullarna görs av nötfärs, lök, vitlök, ströbröd, mjölk, ägg, parmesanost och kryddor och steks sedan i en stekpanna. Tomatsåsen görs av krossade tomater, lök, vitlök, tomatpuré, socker och kryddor. Köttbullarna läggs sedan i såsen och låter sjuda i ca 15-20 minuter. Spaghettin kokas enligt anvisningarna på paketet och serveras sedan tillsammans med köttbullarna och tomatsåsen.
Portioner 4
Kalorier 1009 kcal
förb20 minuter minuter
Till.tid40 minuter minuter
Totalt1 timme t
Förhindra att skärmen släcks
4
Ingredienser
Ingredienser för köttbullar:
- 500 g nötfärs
- 1/2 lök finhackad
- 2 vitlöksklyftor finhackade
- 1 dl ströbröd
- 1 dl mjölk
- 1 ägg
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk svartpeppar
- 1 dl riven parmesanost
- 2 msk färsk persilja hackad
Ingredienser för tomatsås:
Servering
- 400 g spaghetti
Instruktioner
- Förbered köttbullar: Blanda nötfärs, lök, vitlök, ströbröd, mjölk, ägg, salt, svartpeppar, parmesanost och persilja i en stor skål. Rulla till ca 16-20 köttbullar.
- Stek köttbullarna i en stekpanna på medelvärme tills de är gyllenbruna på alla sidor, ca 10 minuter. Lägg åt sidan.
- Förbered tomatsås: Stek lök och vitlök i olivolja tills de är mjuka och genomskinliga, ca 5 minuter. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, socker, salt och svartpeppar. Låt sjuda på medelvärme i ca 10 minuter.
- Lägg köttbullarna i tomatsåsen och låt sjuda på låg värme i ca 15-20 minuter tills köttbullarna är genomstekta.
- Förbered spaghetti: Koka upp vatten med salt i en stor kastrull. Tillsätt spaghetti och koka enligt anvisningarna på paketet (vanligtvis ca 8-10 minuter).
- Servera köttbullar och tomatsås över spaghetti. Toppa med färsk basilika och parmesanost efter smak.
Recept anteckningar
- För en mer smakrik tomatsås kan du tillsätta färska örter som timjan, rosmarin eller oregano.
- Om du vill göra det lättare att rulla köttbullarna kan du förvara smeten i kylskåpet i ca 30 minuter innan du rullar dem.
- Du kan ersätta nötfärs med blandfärs av nötkött och fläskkött eller kycklingfärs om du vill ha ett lättare alternativ.
- Om du vill ha en mer fyllig tomatsås kan du tillsätta en skvätt rödvin.
- För att få spaghettin al dente, se till att inte koka den för länge och skölj den inte efter kokning.
recept näringsinnehåll
Italienska köttbullar i tomatsås med spaghetti Näringsinnehåll
per portion
Kalorier
1009
% Daily Value*
Fat
41
g
63
%
Mättat fett
15
g
94
%
Transfett
2
g
Fleromättat fett
3
g
Enkelomättat fett
16
g
Kolesterol
154
mg
51
%
Natrium
2034
mg
88
%
Kalium
1092
mg
31
%
Kolhydrater
110
g
37
%
Fiber
7
g
29
%
Socker
12
g
13
%
Protein
50
g
100
%
Vitamin A
776
IU
16
%
Vitamin B1
1
mg
67
%
Vitamin B2
1
mg
59
%
Vitamin B3
10
mg
50
%
Vitamin B5
2
mg
20
%
Vitamin B6
1
mg
50
%
Vitamin B12
3
µg
50
%
Vitamin C
15
mg
18
%
Vitamin D
1
µg
7
%
Vitamin E
3
mg
20
%
Vitamin K
50
µg
48
%
Kalcium
401
mg
40
%
Copper
1
mg
50
%
Folate
83
µg
21
%
Järn
7
mg
39
%
Manganese
2
mg
100
%
Magnesium
125
mg
31
%
Phosphorus
682
mg
68
%
Selenium
102
µg
146
%
Zinc
9
mg
60
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Nutrition Facts
Nyckelord Italienska köttbullar i tomatsås med spaghetti, Köttbullar