Kalops
Kalops är en älskad klassiker från den svenska husmanskosten. Genom att låta högrev sakta sjuda tillsammans med rotfrukter och aromatiska kryddor, framkallas en djup och smakrik gryta som charmar alla som smakar den. Detta recept på högrevskalops är lätt att följa och garanterar en framgångsrik måltid, perfekt för en vardagsmiddag eller en speciell söndagsmiddag med nära och kära.
Portioner 6 port
Kalorier 370 kcal
förb30 minuter minuter
Till.tid3 timmar t
Totalt3 timmar t 30 minuter minuter
Förhindra att skärmen släcks
6 port
Ingredienser
- 1.2 kg högrev
- 3 st lök gul
- 3 msk tomatpuré
- 3 msk vetemjöl
- 3 st lagerblad
- 10 st kryddpepparkorn
- 1 msk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 1 tsk timjan
- 1 tsk mejram
- 50 g smör
- 1.5 liter vatten
- 2 st morrot
Instruktioner
- Skär 1.2 kg högrev i ca 3 cm stora bitar och skala och skär 3 st lök och 2 st morrot i bitar.
- Hetta upp 50 g smör i en stor gryta och bryn högrevet på hög värme tills det fått fin färg på alla sidor.
- Ta upp köttet ur grytan och lägg åt sidan. Lägg sedan i lök i grytan och låt dem steka tills de fått fin färg.
- Tillsätt 3 msk tomatpuré, 3 msk vetemjöl och kryddor (3 st lagerblad, 10 st kryddpepparkorn, 1 msk salt, 1 tsk svartpeppar, 1 tsk timjan och 1 tsk mejram) och rör om tills allt är väl blandat.
- Häll i 1.5 liter vatten och rör om tills såsen är slät och utan klumpar.
- Lägg tillbaka köttet i grytan och låt allt koka upp.
- Sänk värmen och låt kalopsen sjuda på låg värme under lock i ca 3-4 timmar tills köttet är mört och såsen har tjocknat.
Recept anteckningar
- Servera med kokt potatis, inlagda rödbetor, eller sallad.
recept näringsinnehåll
Kalops Näringsinnehåll
per portion
Kalorier
370
% Daily Value*
Fat
17
g
26
%
Mättat fett
8
g
50
%
Transfett
0.3
g
Fleromättat fett
1
g
Enkelomättat fett
6
g
Kolesterol
146
mg
49
%
Natrium
743
mg
32
%
Kalium
782
mg
22
%
Kolhydrater
5
g
2
%
Fiber
1
g
4
%
Socker
0.4
g
0
%
Protein
47
g
94
%
Vitamin A
310
IU
6
%
Vitamin B1
0.2
mg
13
%
Vitamin B2
0.4
mg
24
%
Vitamin B3
14
mg
70
%
Vitamin B5
1
mg
10
%
Vitamin B6
1
mg
50
%
Vitamin B12
4
µg
67
%
Vitamin C
2
mg
2
%
Vitamin D
0.1
µg
1
%
Vitamin E
1
mg
7
%
Vitamin K
3
µg
3
%
Kalcium
71
mg
7
%
Copper
0.3
mg
15
%
Folate
36
µg
9
%
Järn
5
mg
28
%
Manganese
0.2
mg
10
%
Magnesium
60
mg
15
%
Phosphorus
466
mg
47
%
Selenium
61
µg
87
%
Zinc
8
mg
53
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Nutrition Facts
Nyckelord gryta, högrev, Kalops