...
Kladdkaka recept

Kladdkaka

4 av 1 betyg
MalinMalin
Kladdkaka är en svensk chokladkaka som är mjuk och kladdig i mitten och har en tunnare skorpa på utsidan.
Portioner 12
Kalorier 333 kcal
förb10 minuter
Till.tid25 minuter
Totalt35 minuter
12

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 3 dl socker
  • 4 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smält smöret och låt svalna.
  • Vispa ägg och socker pösigt.
  • Tillsätt vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver och rör till en jämn smet.
  • Tillsätt det smälta smöret och rör om.
  • Häll smeten i en smord och bröad form (ca 23 cm i diameter).
  • Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.
  • Låt svalna i formen.
Måltid Fika
Typ av rätt Kaka

recept näringsinnehåll

Kladdkaka Näringsinnehåll
per portion
Kalorier
333
% Daily Value*
Fat
 
15
g
23
%
Mättat fett
 
9
g
56
%
Transfett
 
1
g
Fleromättat fett
 
1
g
Enkelomättat fett
 
4
g
Kolesterol
 
90
mg
30
%
Natrium
 
220
mg
10
%
Kalium
 
64
mg
2
%
Kolhydrater
 
46
g
15
%
Fiber
 
1
g
4
%
Socker
 
26
g
29
%
Protein
 
5
g
10
%
Vitamin A
 
496
IU
10
%
Kalcium
 
17
mg
2
%
Järn
 
2
mg
11
%
Caffeine
 
2
mg
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Nutrition Facts
Skriv ut receptet Dela på Facebook receptet
Nyckelord kakao, kladdkaka

Kladdkaka är en utsökt svensk dessert som har erövrat smaklökarna hos många chokladälskare runt om i världen. Dess popularitet kan inte förnekas, och vi kan inte låta bli att längta efter en härlig bit av den kladdiga och chokladiga kakan. I detta blogginlägg ska vi utforska det ursprungliga receptet, olika variationer och till och med några hälsosamma alternativ för att tillgodose alla smakpreferenser.

Vad är Kladdkaka?

Kladdkaka är en chokladkaka med en underbar kladdig konsistens. Namnet ”kladdkaka” härstammar från det svenska ordet ”kladdig,” vilket beskriver kakan på ett perfekt sätt. Den är känd för sin smältande inre del och den lite krispiga utsidan.

Ursprunget av Kladdkaka

Kladdkakans ursprung kan spåras tillbaka till Sverige under 1900-talet. Det sägs att den första Kladdkakan bakades av en kock som glömde att tillsätta mjöl i smeten. Istället för att bli besviken över resultatet blev han positivt överraskad av den underbara kladdiga konsistensen och den intensiva chokladsmaken.

Från den dagen har Kladdkaka blivit en ikonisk svensk dessert och ett måste på fikabordet. Det har även spridit sig över gränserna och blivit omtyckt internationellt. Kladdkakans popularitet kan till stor del tillskrivas dess enkelhet och den fantastiska smakupplevelsen den erbjuder.

Popularitet och variationer

Kladdkaka har blivit en favorit hos människor i alla åldrar. Dess lätthet att baka och den otroliga smaken har gjort den till en given dessert vid alla tillfällen, från vardagsmiddagar till festliga tillställningar. Det är inte ovanligt att se Kladdkaka på svenska kaféer och konditorier, där den serveras med en klick vispgrädde eller vaniljglass för att skapa en perfekt kombination av sött och krämigt.

En av anledningarna till Kladdkakans popularitet är också dess mångfald. Det finns otaliga variationer och tillägg för att sätta en personlig touch på receptet. Vissa människor väljer att lägga till hackade nötter eller bär i smeten för att ge extra textur och smak. Andra kanske föredrar att toppa sin Kladdkaka med chokladglasyr eller strössel för att göra den ännu mer festlig.

Ingredienser för Kladdkaka

För att baka en klassisk Kladdkaka behöver du bara några få basiska ingredienser. Här är vad du behöver:

  • 200 g smör
  • 3 dl socker
  • 4 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • En nypa salt

Det är viktigt att använda högkvalitativ choklad av god kvalitet för att få den bästa smaken. Du kan välja mellan mjölkchoklad eller mörk choklad beroende på din personliga preferens. just detta recept på kladdkaka är med kakao.

Hur man bakar Kladdkaka

Tips och tricks för att göra den perfekta Kladdkakan

Att baka den perfekta Kladdkakan kan vara en konst i sig. Här är några tips och tricks för att hjälpa dig att lyckas:

  • Välj choklad med omsorg: Använd högkvalitativ choklad av god kvalitet för att få den bästa smaken. Du kan experimentera med olika chokladsorter för att skapa olika smakprofiler.
  • Justera bakningstiden: Om du föredrar en kladdigare konsistens kan du minska bakningstiden något. Var dock försiktig så att kakan inte blir för rå i mitten.
  • Förvaring och hållbarhet: Kladdkaka kan förvaras i en lufttät behållare i rumstemperatur i upp till 3-4 dagar. Om du vill förlänga hållbarheten kan du också frysa Kladdkakan i upp till en månad.

1 svar på ”Kladdkaka”

Lämna en kommentar

Recept betyg




användarnamn *
Email *
Lösenord *