klassisk broccolipaj
recept på en klassisk broccolipaj
Portioner 4
Kalorier 1089 kcal
förb15 minuter minuter
Till.tid1 timme t
Totalt1 timme t 15 minuter minuter
Förhindra att skärmen släcks
4
Ingredienser
Pajdeg
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 1 krm salt
- 125 g smör
- 1 msk vatten kallt
- 1 msk smör till pajformen
Fyllning
- 250 g broccoli
- 150 g prästost riven
- 4 ägg
- 1 dl mjölk
- 2 1/2 dl matlagningsgrädde
- 1/2 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 1 dl solroskärnor
Instruktioner
Pajdeg
- Blanda vetemjöl, salt och smör i tärningar med fingertopparna i en bunke eller använd matberedare.
- Tillsätt kallt vatten och knåda snabbt ihop till en deg. Platta ut degen lite och lägg den, i plastfolie, i kylen att vila i minst 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Tryck ut degen i en smord pajform, 26-30 cm i diameter.
- Nagga degen i pajformen med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
Fyllning
- Skär broccolikronan i små buketter. Skala och skär stjälken i ca 1/2 cm tjocka skivor. Koka broccolin i saltat vatten ca 3 minuter. Häll av i ett durkslag och spola den kall. Låt broccolin rinna av ordentligt.
- Riv osten. Blanda ägg, mjölk, grädde, salt, peppar och ost.
- Lägg broccoli och solroskärnor i pajskalet och häll över äggstanningen.
- Sätt in pajen mitt i ugnen 15-20 minuter eller tills äggstanningen stelnat.
recept näringsinnehåll
klassisk broccolipaj Näringsinnehåll
per portion
Kalorier
1089
% Daily Value*
Fat
82
g
126
%
Mättat fett
43
g
269
%
Transfett
1
g
Fleromättat fett
9
g
Enkelomättat fett
22
g
Kolesterol
350
mg
117
%
Natrium
970
mg
42
%
Kalium
627
mg
18
%
Kolhydrater
61
g
20
%
Fiber
6
g
25
%
Socker
5
g
6
%
Protein
31
g
62
%
Vitamin A
2846
IU
57
%
Vitamin C
56
mg
68
%
Kalcium
431
mg
43
%
Järn
6
mg
33
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Nutrition Facts
Nyckelord Paj