Klassisk brunsås
En traditionell och älskad recept på klassisk brunsås, även känd som gräddsås. Denna sås är perfekt för att komplettera de flesta kötträtter och traditionell svensk husmanskost. Med en bas av smör, mjöl och grädde, är denna sås både rik och smakfull.
Portioner 4 Portioner
Kalorier 129 kcal
förb5 minuter minuter
Till.tid10 minuter minuter
Totalt15 minuter minuter
Förhindra att skärmen släcks
4 Portioner
Ingredienser
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 3 dl vatten
- 1,5 msk fond (oxfond)
- 1 dl vispgrädde
- 0,5 msk soja kinesisk
Instruktioner
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet under omrörning. Fortsätt att värma tills blandningen blir ljusbrun.
- Tillsätt vatten, fond, grädde och soja. Koka upp under ständig omrörning och låt sjuda i cirka 2 minuter.
- Smaka av med salt och peppar. Servera varm.
recept näringsinnehåll
Klassisk brunsås Näringsinnehåll
per portion
Kalorier
129
% Daily Value*
Fat
11
g
17
%
Mättat fett
7
g
44
%
Transfett
0.2
g
Fleromättat fett
0.4
g
Enkelomättat fett
3
g
Kolesterol
34
mg
11
%
Natrium
177
mg
8
%
Kalium
47
mg
1
%
Kolhydrater
6
g
2
%
Fiber
0.1
g
0
%
Socker
2
g
2
%
Protein
1
g
2
%
Vitamin A
346
IU
7
%
Vitamin B1
0.04
mg
3
%
Vitamin B2
0.04
mg
2
%
Vitamin B3
0.3
mg
2
%
Vitamin B5
0.1
mg
1
%
Vitamin B6
0.02
mg
1
%
Vitamin B12
0.1
µg
2
%
Vitamin D
0.1
µg
1
%
Vitamin E
0.3
mg
2
%
Vitamin K
1
µg
1
%
Kalcium
30
mg
3
%
Copper
0.02
mg
1
%
Folate
8
µg
2
%
Järn
0.2
mg
1
%
Manganese
0.04
mg
2
%
Magnesium
5
mg
1
%
Phosphorus
31
mg
3
%
Selenium
2
µg
3
%
Zinc
0.1
mg
1
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Nutrition Facts
Nyckelord brunsås, gräddsås, husmanskost