...
Klassisk Gin Martini recept

Klassisk Gin Martini

En klassisk Gin Martini är en elegans och stilren drink som bara består av gin och vermouth. Detta recept ger en perfekt balans mellan de två ingridienserna, med en krispig, ren smak som är svårslagen.
Portioner 1 glas
Kalorier 157 kcal
förb2 minuter
Till.tid2 minuter
Totalt4 minuter
1 glas

Ingredienser

 • 60 ml gin
 • 20 ml vitt vermouth
 • is
 • oliver eller citronskiva för garnering

Instruktioner

 • Lägg gin och vermouth i en shaker eller en liten bunke.
 • Tillsätt is och skaka väl.
 • Häll upp drinken i en Martini-kupa eller ett annat lågt glas.
 • Garnera med en oliv eller en citronskiva.

Recept anteckningar

 • Om du vill göra en Dry Martini kan du minska mängden vermouth ytterligare och ersätta den med en skvätt ättika eller citronsaft.
Måltid Dryck
Typ av rätt Martini

recept näringsinnehåll

Klassisk Gin Martini Näringsinnehåll
per portion
Kalorier
157
% Daily Value*
Natrium
 
1
mg
0
%
Kalium
 
1
mg
0
%
Kolhydrater
 
1
g
0
%
Protein
 
0.01
g
0
%
Järn
 
0.02
mg
0
%
Alcohol
 
22
g
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Nutrition Facts
Skriv ut receptet Dela på Facebook receptet
Nyckelord Dry Martini, Gin Martini, Klassisk Martini

Vem kan motstå en vackert serverad Gin Martini? Denna ikoniska drink är en favorit bland cocktailentusiaster över hela världen. I detta blogginlägg kommer vi att dela med oss av ett klassiskt recept på en Gin Martini som du kan enkelt förbereda och njuta av hemma.

Förberedelser

Innan vi börjar med själva receptet är det viktigt att se till att du har alla nödvändiga ingredienser och verktyg till hands. Här är vad du behöver för att förbereda en fantastisk Gin Martini:

 • En shaker eller en liten bunke
 • Is
 • En Martini-kupa eller ett lågt glas att servera drinken i
 • En oliv eller en citronskiva för garnering

Ingredienser

För att göra en klassisk Gin Martini behöver du följande ingredienser:

 • 60 ml gin
 • 20 ml vitt vermouth
 • Is
 • Oliver eller citronskiva för garnering

Tillagning

Nu när vi har alla ingredienser redo är det dags att blanda ihop dem till en fantastisk Gin Martini. Följ dessa steg för att skapa denna underbara drink:

 1. Lägg gin och vermouth i shakern eller den lilla bunken.
 2. Tillsätt is till shakern.
 3. Skaka shakern ordentligt för att kyla ner drinken och blanda smakerna väl.
 4. Häll upp drinken i en Martini-kupa eller ett annat lågt glas.
 5. Garnera din Gin Martini med antingen en oliv eller en citronskiva för att ge den en sista touch av elegans.

Servering

Din klassiska Gin Martini är nu redo att serveras. Försäkra dig om att Martini-kupan eller glaset är kylda innan du häller upp drinken. Detta kommer att hålla din Martini sval längre och bevara den perfekta balansen mellan gin och vermouth. Njut av din krispiga och utsökta Gin Martini!

Variationsmöjligheter

Om du vill experimentera med smaken och utforska olika variationer av Gin Martini, finns det flera alternativ att överväga:

 • Byt ut den vanliga ginen mot en premiumgin med olika smaknoter.
 • Testa olika typer av vermouth för att justera sötman och kryddigheten i drinken.
 • Lägg till några droppar av din favoritbitters för att ge en ny dimension åt smaken.
 • Prova olika garneringar, som exempelvis en twist av citronskal eller en inlagd cocktail-lök, för att ge din Gin Martini en personlig touch.

Var inte rädd för att experimentera och anpassa receptet efter din egen smak!

Tips för att förbättra smaken

För att få ut det mesta av din Gin Martini och uppnå den bästa smakupplevelsen, följ dessa tips:

 • Förvara ginen och vermouthen i kylen för att hålla dem svala före tillagning.
 • Använd färsk is av hög kvalitet för att undvika att drinken blir vattnig.
 • Rör om din Martini lätt med en sked istället för att skaka den om du föredrar en klarare och mindre isig drink.
 • Var noga med att välja en gin och vermouth av hög kvalitet för att uppnå den bästa smakbalansen.

Martini vs Gin and Tonic

En fråga som ofta diskuteras bland cocktailälskare är skillnaden mellan en Martini och en Gin and Tonic. Här är några faktorer som skiljer dessa två populära drinkar åt:

 • Ingredienser: En klassisk Gin Martini består av gin och vermouth, medan en Gin and Tonic vanligtvis innehåller gin, tonicvatten och en garnityr såsom lime eller gurka.
 • Smakprofil: Gin Martini har en mer sofistikerad och alkoholtyngd smak, medan Gin and Tonic har en friskare och lättare smakprofil på grund av tonicvattnet.
 • Serveringsstil: Gin Martini serveras traditionellt i en Martini-kupa eller ett lågt glas, medan Gin and Tonic serveras i ett högt glas med is och garnering.

Historien bakom Gin Martini

Gin Martini har en rik historia som sträcker sig tillbaka till 1800-talet. Ursprunget till denna ikoniska drink är dock föremål för debatt och flera anekdoter cirkulerar. Enligt en populär teori härstammar Gin Martini från Martinez-cocktailen, som var populär i San Francisco på 1800-talet. Martinez var en kombination av gin, vermouth, Maraschino-likör och bitter.

Under åren utvecklades receptet och förhållandet mellan gin och vermouth förändrades. Den moderna Gin Martini föddes, med fokus på att framhäva gins aromer och erbjuda en sofistikerad smakupplevelse.

Martini-kulturen

Martini har en lång historia av att vara förknippad med elegans, stil och glamorösa Hollywood-fester. Drinken har blivit en symbol för lyx och sofistikering och har spelat en framträdande roll i populärkulturen.

Berömda Martini-drinkare

Genom åren har många berömda personer haft en förkärlek för Gin Martini. Här är några exempel på Martini-drinkare som har bidragit till drinkens legendariska status:

 • James Bond: Den ikoniska agenten är känd för att beställa sin Martini ”skakad, inte rörd” i de berömda 007-filmerna.
 • Ernest Hemingway: Den berömda författaren var känd för sin kärlek till Gin Martinis och sades ha druckit dem i stora mängder.
 • Winston Churchill: Den brittiska premiärministern var en fanatisk Martini-drinkare och ansågs vara en mästare på att blanda drinken till perfektion.

Dessa personligheter har bidragit till Gin Martinis popularitet och har hjälpt till att cementera dess plats i cocktailhistorien.

Martini-klagomål

Som med alla klassiker finns det alltid några klagomål och kontroverser kring Martini. Här är några vanliga klagomål som har diskuterats genom åren:

 • För stark: Vissa människor anser att Gin Martini kan vara för stark och föredrar en mildare och mindre alkoholhaltig drink.
 • För torr: Traditionellt sett är Gin Martini en torr cocktail, men vissa föredrar en sötare smakprofil och väljer att använda mer vermouth.
 • För isig: Vissa anser att skakning av en Martini resulterar i för mycket is i drinken, vilket kan späda ut smaken.
 • Serveringstemperatur: Det är viktigt att servera Gin Martini vid rätt temperatur för att uppnå den bästa smakupplevelsen. Vissa klagar på att drinken kan vara för varm eller för kall när den serveras.

Gin Martini runt om i världen

Gin Martini har blivit en global favoritdrink och njuts av människor över hela världen. Olika regioner kan dock ha sina egna unika variationer av drinken. Till exempel:

 • Våt Martini: I Storbritannien och vissa delar av Europa används ibland mer vermouth för att göra en ”våt” Martini med en mildare och mer kryddig smak.
 • Dirty Martini: En Dirty Martini är en variant där man tillsätter olivspad till drinken för att ge den en saltare smak och en lätt grumlig färg.
 • Gibson Martini: Gibson Martini är en variant där man byter ut oliver mot en cocktail-lök som garnityrMartini: Skakad eller rörd?

Martini: Skakad eller rörd?

En evig fråga när det kommer till att blanda en Gin Martini är om den ska skakas eller röras. Detta har länge varit ämnet för debatt bland cocktailentusiaster.

Traditionellt sett anses en Gin Martini röras för att undvika att den blir för isig och för att bevara ginens aromer på bästa sätt. Skakning kan dock ge en mer kraftfull kylning och blanda smakerna mer intensivt.

Valet mellan att skaka eller röra din Martini är en fråga om personlig smak. Båda metoderna kan resultera i en utsökt drink, så det är upp till dig att utforska och bestämma vilket sätt som passar dig bäst.

Avslutning

Slutligen hoppas vi att du har haft nöjet att lära dig om och utforska världen av Gin Martini. Denna eleganta och stilrena drink är en klassiker som har förtrollat cocktailälskare i århundraden. Med detta recept kan du enkelt förbereda din egen klassiska Gin Martini och imponera på dina vänner och gäster.

Så varför inte ge dig själv en liten lyx och njutning genom att blanda en Gin Martini idag? Låt dina smaklökar uppskatta den perfekta balansen mellan gin och vermouth i denna enkla men ändå oemotståndliga drink.

Vanliga frågor (FAQs)

 1. Hur många kalorier innehåller en Gin Martini? En klassisk Gin Martini innehåller cirka 157 kcal per glas.
 2. Vilken typ av gin bör jag använda för att göra en klassisk Martini? Det finns många ginvarianter att välja mellan, men för en klassisk Martini rekommenderas en torr London Dry Gin.
 3. Kan jag använda andra alkoholhaltiga drycker istället för vermouth? Vermouth är en viktig ingrediens i en Gin Martini och ger drinken dess karaktäristiska smakprofil. För bästa resultat bör du använda vermouth. Men om du inte har någon till hands kan du experimentera med andra smakprofiler för att anpassa din Martini.
 4. Finns det alkoholfria alternativ för Gin Martini? Ja, det finns alkoholfria gin-alternativ på marknaden som du kan använda för att skapa en alkoholfri Gin Martini. Dessa alternativ erbjuder liknande smak och doft som traditionell gin, men utan alkohol.
 5. Hur kan jag anpassa Martini-receptet efter min egen smak? Du kan anpassa din Gin Martini genom att experimentera med olika ginsorter, förhållandet mellan gin och vermouth, och genom att lägga till olika garneringar eller smaktillsatser som bitters eller fruktjuicer.

Så varför vänta? Ge dig själv och dina vänner den ultimata cocktailupplevelsen genom att prova detta klassiska Gin Martini-recept idag!

Lämna en kommentar

Recept betyg
användarnamn *
Email *
Lösenord *