...
Krämig potatisgratäng

Krämig potatisgratäng

Det finns många recept på potatisgratäng där ute, men det är svårt att hitta en som verkligen lyfter smaken och konsistensen på rätt sätt. Men ditt letande är över! Här är ett recept på en riktigt krämig potatisgratäng som kommer att imponera på både familj och vänner. Det bästa tricket för att få till den perfekta potatisgratängen är att förkoka potatisskivorna innan du bakar gratängen i ugnen. Detta gör att potatisen blir mjuk och genomkokt, samtidigt som gratängen behåller sin krämighet.
Portioner 6
Kalorier 836 kcal
förb15 minuter
Till.tid1 timme
Totalt1 timme 15 minuter
6

Ingredienser

  • 800 g potatis
  • 1 lök
  • 5 dl grädde
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 100 g västerbottenost
  • salt
  • svartpeppar

Instruktioner

  • Skala och skiva potatisen tunt. Sätt ugnen på 200 grader.
  • Lägg i en kastrull och häll på grädden. Det ska knappt täcka potatisen. Koka upp och låt koka i 15 min, rör om då och då.
  • Skiva lök och lägg i kastrullen (du kan lägga i direkt när du skivat och låta koka med potatisen)
  • Salta och peppra samt rör i vitlökspulver. Ta kastrullen från värmen och riv ner hälften av osten och rör runt.
  • Smörj en normalstor ugnsform och häll i potatisröran. Platta till och riv över det sista av osten.
  • Grädda i 45 min (beroende på ugnen kanske du behöver sätta på ugnsfolie för att inte bränna ytan, gick bra utan för oss). Låt stå en stund innan servering
Måltid Lunch, Middag
Kök svenskt
Typ av rätt gratäng

recept näringsinnehåll

Krämig potatisgratäng Näringsinnehåll
per portion
Kalorier
836
% Daily Value*
Fat
 
36
g
55
%
Mättat fett
 
22
g
138
%
Fleromättat fett
 
2
g
Enkelomättat fett
 
9
g
Kolesterol
 
111
mg
37
%
Natrium
 
206
mg
9
%
Kalium
 
1459
mg
42
%
Kolhydrater
 
116
g
39
%
Fiber
 
8
g
33
%
Socker
 
8
g
9
%
Protein
 
16
g
32
%
Vitamin A
 
1392
IU
28
%
Vitamin B1
 
0.3
mg
20
%
Vitamin B2
 
0.3
mg
18
%
Vitamin B3
 
5
mg
25
%
Vitamin B5
 
1
mg
10
%
Vitamin B6
 
1
mg
50
%
Vitamin B12
 
0.3
µg
5
%
Vitamin C
 
7
mg
8
%
Vitamin D
 
1
µg
7
%
Vitamin E
 
1
mg
7
%
Vitamin K
 
3
µg
3
%
Kalcium
 
264
mg
26
%
Copper
 
0.3
mg
15
%
Folate
 
44
µg
11
%
Järn
 
2
mg
11
%
Manganese
 
0.4
mg
20
%
Magnesium
 
99
mg
25
%
Phosphorus
 
356
mg
36
%
Selenium
 
9
µg
13
%
Zinc
 
2
mg
13
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Nutrition Facts
Skriv ut receptet Dela på Facebook receptet

Redskap

Nyckelord krämig, Potatisgratäng

Lämna en kommentar

Recept betyg




användarnamn *
Email *
Lösenord *