Lättbakade frallor med torrjäst
2 av 2 betyg
Dessa frallor är lätta att baka och blir saftiga och mjuka inuti. De går snabbt att göra eftersom du använder torrjäst istället för surdeg.
Portioner 12 Frallor
Kalorier 125 kcal
förb10 minuter minuter
Till.tid12 minuter minuter
Totalt22 minuter minuter
Förhindra att skärmen släcks
12 Frallor
Ingredienser
- 400 g vetemjöl
- 1 tsk torrjäst
- 1 tsk salt
- 1,5 dl vatten 37°C – 43°C
Instruktioner
Förberedelse
- Värm vattnet till en temperatur mellan 37°C – 43°C. Detta är den optimala temperaturen för att aktivera torrjäst.
Blanda ingredienserna
- I en stor skål, kombinera 400 g vetemjöl, 1 tsk torrjäst och 1 tsk salt. Tillsätt det ljumma vattnet och rör om tills det blir en jämn smet. Om degen känns för torr, tillsätt gradvis mer vatten tills du får en smidig och lätt klibbig deg.
Jäsning
- Täck skålen med en ren handduk och låt degen jäsa på en varm plats i cirka 1 timme eller tills den har dubblat sin storlek.
Förvärm ugnen
- Under tiden degen jäser, sätt ugnen på 220 °C och förbered en plåt med bakplåtspapper.
Forma frallorna
- När degen har jäst färdigt, dela den i 12 lika stora bitar och rulla dem till bollar. Lägg dem på plåten med lite mellanrum.
Grädda
- Grädda frallorna i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter, eller tills de har fått en gyllenbrun färg.
Recept anteckningar
- Du kan byta ut vetemjölet mot annat mjöl om du föredrar det, t.ex. råg- eller kikärtsmjöl.
- Du kan också lägga till olika smaksättningar i smeten, t.ex. rostade frön eller torkade frukter.
recept näringsinnehåll
Lättbakade frallor med torrjäst Näringsinnehåll
per portion
Kalorier
125
% Daily Value*
Fat
0.4
g
1
%
Mättat fett
0.1
g
1
%
Fleromättat fett
0.1
g
Enkelomättat fett
0.1
g
Natrium
196
mg
9
%
Kalium
45
mg
1
%
Kolhydrater
26
g
9
%
Fiber
1
g
4
%
Socker
0.1
g
0
%
Protein
4
g
8
%
Vitamin C
0.003
mg
0
%
Kalcium
6
mg
1
%
Järn
2
mg
11
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Nutrition Facts
Redskap
Nyckelord bakning, Frallor, frallor med torrjäst, mjuka, saftiga, snabba, torrjäst
5 svar på ”Lättbakade frallor med torrjäst”
Verkar ha glömt jästid på denna och även vilken temperatur vattnet ska ha. Fick ha i mycket mer vattnet än det stod.
Ska de inte jäsa en andra gång efter att jag bakat ut dem ( det brukar man ju, har ju precis kramat ur all luft som 1a jäsningen åstadkommit)?
Jag håller med dig- 400 gr mjöl motsv ca 6 2/3 dl mjöl. Borde vara runt 5 dl vatten….
Fick ha dubbelt så mkt vatten som det stod i receptet..
+ att dom fick jäsa en stund på plåten oxå 🤪
Ett av det sämsta recept jag följt.
Istället dubblera mängden vatten, jäs under plastfolie i minst 6 timmar (gärna över natten), sedan +30 min till när de ligger på plåten. Då blev de ok