Linsgratäng med Potatis och Rödlökssallad
SandraDenna måltid erbjuder en balans av smaker och näringsämnen, med en hälsosam och fyllig linsgratäng, krispig potatis och en fräsch rödlökssallad, serverad med smakrikt vitlökssmör.
Portioner 8 portioner
Kalorier 1265 kcal
förb20 minuter minuter
Till.tid1 timme t
Totalt1 timme t 20 minuter minuter
Förhindra att skärmen släcks
8 portioner
Ingredienser
Linsgratäng
- 4 dl torkade gröna linser
- 2 st grönsaksbuljong tärningar
- 1 liter vatten
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 st lagerblad
- 1 st gul lök
- 1 msk smör
- 1000 g naturell cottage cheese
- 3 dl riven cheddarost
- 0.5 tsk fint salt
- 1 krm malen svartpeppar
Potatis
- 2 kg potatis
- 3 msk rapsolja
- 1 msk kummin
- 0.5 tsk fint salt
Rödlökssallad
- 3 st rödlökar
- 0.5 kruka dill
- 0.5 st grönsaksbuljong
- 0.5 dl vatten
- 1 msk tomatpuré
- 1 tsk sambal badjak
Vitlökssmör
- 100 g smör
- 3 st vitlöksklyftor
- 1 krm salt
- 0.5 krm svartpeppar
Instruktioner
Börja med linsgratängen
- Koka de torkade gröna linserna i grönsaksbuljong, vitlök och lagerblad tills de är mjuka. Mot slutet av kokningen tillsätter du hackad gul lök och låter den koka upp. Häll linserna och löken i ett durkslag och låt dem rinna av. Smörj en stor ugnsfast form och häll i linsröran. Toppa med cottage cheese och den rivna cheddarosten. Krydda med salt och peppar.
För potatisen
- Sätt ugnen på 180 grader Celsius. Tvätta och dela potatisen och blanda den med olja, kummin och salt. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Ställ både linsgratängen och potatisen i ugnen i 45–55 minuter.
För rödlökssalladen
- Skala och skiva rödlöken i tunna ringar. Lägg dem i en kastrull med vatten, låt koka upp och häll av precis när det börjar koka. Hacka dillen fint. Blanda den halva buljongtärningen med varmt vatten, tomatpuré och sambal badjak för dressingen. Blanda den kokta rödlöken med dill och dressing och låt svalna.
vitlökssmöret
- Rör smöret mjukt med pressad vitlök, salt och peppar.
recept näringsinnehåll
Linsgratäng med Potatis och Rödlökssallad Näringsinnehåll
per portion
Kalorier
1265
% Daily Value*
Fat
30
g
46
%
Mättat fett
16
g
100
%
Transfett
0.4
g
Fleromättat fett
2
g
Enkelomättat fett
6
g
Kolesterol
86
mg
29
%
Natrium
946
mg
41
%
Kalium
2673
mg
76
%
Kolhydrater
213
g
71
%
Fiber
15
g
63
%
Socker
12
g
13
%
Protein
40
g
80
%
Vitamin A
888
IU
18
%
Vitamin B1
1
mg
67
%
Vitamin B2
1
mg
59
%
Vitamin B3
9
mg
45
%
Vitamin B5
2
mg
20
%
Vitamin B6
2
mg
100
%
Vitamin B12
1
µg
17
%
Vitamin C
10
mg
12
%
Vitamin D
0.4
µg
3
%
Vitamin E
1
mg
7
%
Vitamin K
2
µg
2
%
Kalcium
543
mg
54
%
Copper
1
mg
50
%
Folate
86
µg
22
%
Järn
4
mg
22
%
Manganese
1
mg
50
%
Magnesium
185
mg
46
%
Phosphorus
796
mg
80
%
Selenium
26
µg
37
%
Zinc
3
mg
20
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Nutrition Facts
Redskap
Nyckelord Gratäng, middag