...
Linsgratäng med Potatis och Rödlökssallad recept

Linsgratäng med Potatis och Rödlökssallad

SandraSandra
Denna måltid erbjuder en balans av smaker och näringsämnen, med en hälsosam och fyllig linsgratäng, krispig potatis och en fräsch rödlökssallad, serverad med smakrikt vitlökssmör.
Portioner 8 portioner
Kalorier 1265 kcal
förb20 minuter
Till.tid1 timme
Totalt1 timme 20 minuter

Redskap

8 portioner

Ingredienser

Linsgratäng

  • 4 dl torkade gröna linser
  • 2 st grönsaksbuljong tärningar
  • 1 liter vatten
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 st lagerblad
  • 1 st gul lök
  • 1 msk smör
  • 1000 g naturell cottage cheese
  • 3 dl riven cheddarost
  • 0.5 tsk fint salt
  • 1 krm malen svartpeppar

Potatis

  • 2 kg potatis
  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk kummin
  • 0.5 tsk fint salt

Rödlökssallad

  • 3 st rödlökar
  • 0.5 kruka dill
  • 0.5 st grönsaksbuljong
  • 0.5 dl vatten
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk sambal badjak

Vitlökssmör

  • 100 g smör
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 krm salt
  • 0.5 krm svartpeppar

Instruktioner

Börja med linsgratängen

  • Koka de torkade gröna linserna i grönsaksbuljong, vitlök och lagerblad tills de är mjuka. Mot slutet av kokningen tillsätter du hackad gul lök och låter den koka upp. Häll linserna och löken i ett durkslag och låt dem rinna av. Smörj en stor ugnsfast form och häll i linsröran. Toppa med cottage cheese och den rivna cheddarosten. Krydda med salt och peppar.

För potatisen

  • Sätt ugnen på 180 grader Celsius. Tvätta och dela potatisen och blanda den med olja, kummin och salt. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Ställ både linsgratängen och potatisen i ugnen i 45–55 minuter.

För rödlökssalladen

  • Skala och skiva rödlöken i tunna ringar. Lägg dem i en kastrull med vatten, låt koka upp och häll av precis när det börjar koka. Hacka dillen fint. Blanda den halva buljongtärningen med varmt vatten, tomatpuré och sambal badjak för dressingen. Blanda den kokta rödlöken med dill och dressing och låt svalna.

vitlökssmöret

  • Rör smöret mjukt med pressad vitlök, salt och peppar.
Måltid Middag
Kök svenskt
Typ av rätt gratäng

recept näringsinnehåll

Linsgratäng med Potatis och Rödlökssallad Näringsinnehåll
per portion
Kalorier
1265
% Daily Value*
Fat
 
30
g
46
%
Mättat fett
 
16
g
100
%
Transfett
 
0.4
g
Fleromättat fett
 
2
g
Enkelomättat fett
 
6
g
Kolesterol
 
86
mg
29
%
Natrium
 
946
mg
41
%
Kalium
 
2673
mg
76
%
Kolhydrater
 
213
g
71
%
Fiber
 
15
g
63
%
Socker
 
12
g
13
%
Protein
 
40
g
80
%
Vitamin A
 
888
IU
18
%
Vitamin B1
 
1
mg
67
%
Vitamin B2
 
1
mg
59
%
Vitamin B3
 
9
mg
45
%
Vitamin B5
 
2
mg
20
%
Vitamin B6
 
2
mg
100
%
Vitamin B12
 
1
µg
17
%
Vitamin C
 
10
mg
12
%
Vitamin D
 
0.4
µg
3
%
Vitamin E
 
1
mg
7
%
Vitamin K
 
2
µg
2
%
Kalcium
 
543
mg
54
%
Copper
 
1
mg
50
%
Folate
 
86
µg
22
%
Järn
 
4
mg
22
%
Manganese
 
1
mg
50
%
Magnesium
 
185
mg
46
%
Phosphorus
 
796
mg
80
%
Selenium
 
26
µg
37
%
Zinc
 
3
mg
20
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Nutrition Facts
Skriv ut receptet Dela på Facebook receptet
Nyckelord Gratäng, middag

Lämna en kommentar

Recept betyg




användarnamn *
Email *
Lösenord *