Lussekatter med mandelmassa
Lussekatter är en traditionell svensk fika men vad händer om du vill göra det lite annorlunda och mer smakrikt? Detta recept på lussekatter med mandelmassa ger dig en annorlunda smak och känsla jämfört med traditionella lussekatter.
Portioner 14 Bullar
Kalorier 384 kcal
förb30 minuter minuter
Till.tid45 minuter minuter
Totalt1 timme t 15 minuter minuter
Förhindra att skärmen släcks
14 Bullar
Ingredienser
- 50 g jäst
- 1,5 dl mjölk
- 1,5 tsk saffran
- 2,5 dl socker
- 1 tsk salt
- 1 ägg
- 10 dl vetemjöl
- 2 sirap
- 100 g mandelmassa
- Smör till pensling
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen har löst sig.
- Tillsätt saffran, socker, salt, ägg, sirap, mandelmassa och 4 dl av vetemjölet. Arbeta degen tills den är smidig och elastic.
- Tillsätt resten av vetemjölet och arbeta degen i ca 10 minuter. Låt degen jäsa under duk i ca 30 minuter.
- Dela degen i 12 delar och forma varje del till en lussekatt. Lägg lussekattarna på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt jäsa i ca 15 minuter.
- Pensla lussekattarna med ägg och strö över lite socker.
- Grädda i 225 grader i ca 12-15 minuter.
Recept anteckningar
- Du kan använda vanlig saffran eller saffran färgad i detta recept, men det ger en annan smak och färg.
- Om du vill kan du också lägga till russin i degen för en annorlunda smak.
recept näringsinnehåll
Lussekatter med mandelmassa Näringsinnehåll
per portion
Kalorier
384
% Daily Value*
Fat
4
g
6
%
Mättat fett
1
g
6
%
Transfett
0.001
g
Fleromättat fett
1
g
Enkelomättat fett
2
g
Kolesterol
13
mg
4
%
Natrium
179
mg
8
%
Kalium
154
mg
4
%
Kolhydrater
78
g
26
%
Fiber
3
g
13
%
Socker
21
g
23
%
Protein
10
g
20
%
Vitamin A
34
IU
1
%
Vitamin C
0.03
mg
0
%
Kalcium
39
mg
4
%
Järn
4
mg
22
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Nutrition Facts
Nyckelord Fika, Jul, Lussekatter, mandelmassa, Svensk, Ugn