Morotskaka
Morotskaka, ofta känd som den ultimata kakklassikern, är det perfekta valet för ditt eftermiddagskaffe. Med sin utsökta kombination av saftig kaka och en krämig glasyr gjord av färskost, florsocker och färskpressad citronjuice, är detta recept överraskande enkelt att följa. Baka din egen hemgjorda morotskaka idag!
Portioner 10 bitar
Kalorier 377 kcal
förb1 timme t
Till.tid40 minuter minuter
Totalt1 timme t 40 minuter minuter
Förhindra att skärmen släcks
10 bitar
Ingredienser
Kakan
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 3 tsk kanel
- 1/2 tsk salt
- 3 ägg
- 3 dl strösocker
- 3 dl morötter finrivna
- 1 dl rapsolja neutral
Glasyr
- 300 g färskost
- 3 dl florsocker
- 1 tsk citronjuice färskpressad
Garnering
- valnötter till garnering
Instruktioner
Kakan
- Sätt ugnen på 175°C. Smörj en form, cm 24 cm i diameter (för 10 bitar).
- Blanda 3 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 1 tsk bikarbonat, 3 tsk kanel och 1/2 tsk salt i en bunke. Vispa 3 ägg och 3 dl strösocker pösigt i en annan bunke. Tillsätt de rivna 3 dl morötterna och 1 dl rapsolja. Rör ner de torra ingredienserna i äggvispet.
- Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 35-40 minuter. Ta ut och låt svalna helt. Lägg kakan på ett fat.
Glasyr
- Vispa ihop 300 g färskost, 3 dl florsocker och 1 tsk citronjuicemed elvisp i några minuter tills det blivit en jämn och fluffig smet. Bred glasyren över kakan. Garnera med valnötter.
recept näringsinnehåll
Morotskaka Näringsinnehåll
per portion
Kalorier
377
% Daily Value*
Fat
13
g
20
%
Mättat fett
2
g
13
%
Transfett
0.01
g
Fleromättat fett
7
g
Enkelomättat fett
2
g
Kolesterol
55
mg
18
%
Natrium
371
mg
16
%
Kalium
185
mg
5
%
Kolhydrater
57
g
19
%
Fiber
2
g
8
%
Socker
32
g
36
%
Protein
9
g
18
%
Vitamin A
5127
IU
103
%
Vitamin B1
0.3
mg
20
%
Vitamin B2
0.3
mg
18
%
Vitamin B3
2
mg
10
%
Vitamin B5
1
mg
10
%
Vitamin B6
0.1
mg
5
%
Vitamin B12
0.3
µg
5
%
Vitamin C
2
mg
2
%
Vitamin D
0.3
µg
2
%
Vitamin E
3
mg
20
%
Vitamin K
4
µg
4
%
Kalcium
53
mg
5
%
Copper
0.1
mg
5
%
Folate
71
µg
18
%
Järn
2
mg
11
%
Manganese
0.4
mg
20
%
Magnesium
15
mg
4
%
Phosphorus
120
mg
12
%
Selenium
18
µg
26
%
Zinc
1
mg
7
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Nutrition Facts
Nyckelord Morotskaka