...
Mustig vegansk tomatsås

Mustig vegansk tomatsås

Denna mustiga veganska tomatsås är en populär favorit som kommer att ge en smakexplosion till dina pastarätter. Med sin rika tomatbas och kryddiga smaker är den perfekt för att tillfredsställa dina matlagningsbehov. Gör dig redo att ta en smakresa med denna fantastiska sås!
Portioner 4
Kalorier 156 kcal
förb10 minuter
Till.tid30 minuter
Totalt40 minuter

Redskap

En stekpanna
4

Ingredienser

  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök hackad
  • 3 vitlöksklyftor finhackade
  • 2 morötter finhackade
  • 2 selleristjälkar finhackade
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad basilika
  • ½ tsk chiliflakes valfritt, beroende på önskad hetta
  • 800 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • Färsk basilika för garnering valfritt

Instruktioner

  • Värm olivolja i en stor kastrull över medelhög värme. Tillsätt lök, vitlök, morötter, selleri, torkad oregano, torkad basilika och chiliflakes. Stek blandningen i cirka 5 minuter, eller tills grönsakerna blir mjuka och doftande.
  • Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och grönsaksbuljong i kastrullen. Rör om väl för att kombinera alla ingredienser. Sänk värmen till låg och låt såsen sjuda under lock i cirka 20-25 minuter, eller tills den blir tjock och smakerna har blandats väl.
  • Smaka av med salt och svartpeppar och justera kryddningen efter behov.
  • Ta bort kastrullen från värmen och låt såsen svalna något.
  • Servera den mustiga veganska tomatsåsen över nykokt pasta och toppa med färsk basilika för extra fräschör.

Recept anteckningar

Denna tomatsås kan förvaras i kylen i upp till 5 dagar i en lufttät behållare.
För variation kan du tillsätta andra grönsaker som paprika, zucchini eller aubergine i såsen.
För en extra krämig sås kan du blanda i lite vegansk grädde eller kokosmjölk.
Måltid Tillbehör
Typ av rätt Sås

recept näringsinnehåll

Mustig vegansk tomatsås Näringsinnehåll
per portion
Kalorier
156
% Daily Value*
Fat
 
8
g
12
%
Mättat fett
 
1
g
6
%
Fleromättat fett
 
1
g
Enkelomättat fett
 
5
g
Natrium
 
494
mg
21
%
Kalium
 
776
mg
22
%
Kolhydrater
 
22
g
7
%
Fiber
 
5
g
21
%
Socker
 
12
g
13
%
Protein
 
4
g
8
%
Vitamin A
 
5758
IU
115
%
Vitamin B1
 
0.2
mg
13
%
Vitamin B2
 
0.1
mg
6
%
Vitamin B3
 
3
mg
15
%
Vitamin B5
 
1
mg
10
%
Vitamin B6
 
0.4
mg
20
%
Vitamin C
 
23
mg
28
%
Vitamin E
 
4
mg
27
%
Vitamin K
 
24
µg
23
%
Kalcium
 
93
mg
9
%
Copper
 
0.4
mg
20
%
Folate
 
39
µg
10
%
Järn
 
3
mg
17
%
Manganese
 
0.5
mg
25
%
Magnesium
 
51
mg
13
%
Phosphorus
 
88
mg
9
%
Selenium
 
1
µg
1
%
Zinc
 
1
mg
7
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Nutrition Facts
Skriv ut receptet Dela på Facebook receptet
Nyckelord vegansk matlagning, vegansk tomatsås

Idag ska vi prata om en klassisk favorit i matvärlden – en mustig vegansk tomatsås som kommer att föra dig tillbaka till Italien med sina härliga smaker. Det är ett recept som kommer att ta dina pastarätter till en helt ny nivå av godhet.

Nu kanske du undrar vad som gör denna tomatsås så speciell? Jo, det är kombinationen av finhackade lök, vitlök, morötter och selleri som ger en fantastisk grundsmak. Tillsätt sedan torkad oregano, basilika och chiliflakes för att ge såsen lite extra kryddighet, om du vågar.

Efter att ha stekt grönsakerna och kryddorna tills de är doftande och mjuka, är det dags att lägga till krossade tomater, tomatpuré och grönsaksbuljong. Låt såsen sjuda under lock tills den blir tjock och smakerna har blandats väl. Du kommer att känna doften av de italienska kryddorna som sprider sig i köket, och det kommer att vara svårt att motstå att smaka.

När såsen har uppnått sin perfekta konsistens kan du smaka av med salt och svartpeppar. Var inte rädd för att experimentera med kryddningen – det är här du kan ge såsen din personliga touch.

Nu är det dags att njuta av denna mustiga veganska tomatsås! Koka upp din favoritpasta och häll över såsen. Du kan också toppa det hela med färsk basilika för att ge en extra dimension av fräschör.

Du kanske undrar hur länge du kan förvara denna ljuvliga sås i kylen? Oroa dig inte, du kan njuta av den i upp till 5 dagar om du förvarar den i en lufttät behållare. Perfekt för att spara tid och ha en smakrik sås redo när du behöver den.

Varför inte experimentera med detta recept och lägga till dina egna variationer? Du kan prova att lägga till paprika, zucchini eller aubergine för att ge en extra twist. Eller så kan du blanda i lite vegansk grädde eller kokosmjölk för att få en extra krämig konsistens.

Så ge dig själv en smakresa till Italien med denna mustiga veganska tomatsås. Jag är säker på att du kommer att älska varje tugga och njuta av att laga den gång på gång.

Lämna en kommentar

Recept betyg




användarnamn *
Email *
Lösenord *