Ost och Broccoli Paj
recept på Ost och Broccoli Paj
Portioner 6
Kalorier 373 kcal
förb20 minuter minuter
Till.tid40 minuter minuter
Totalt1 timme t
Förhindra att skärmen släcks
6
Ingredienser
Pajskal:
- 125 g mjöl
- 1/2 tsk salt
- 60 g smör kallt
- 2-3 msk vatten iskallt
Fyllning:
- 2 msk smör
- 1 gul lök hackad
- 2 vitlöksklyftor hackade
- 300 g broccoli hackad
- 3 ägg
- 1 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk peppar
- 100 g riven ost cheddar eller annan stark ost
Instruktioner
Pajskal:
- Blanda mjöl och salt i en stor skål. Tillsätt smöret och bearbeta tills blandningen liknar smulor.
- Tillsätt iskallt vatten och bearbeta snabbt till en deg. Rulla degen i en boll, linda in den i plastfolie och kyl i minst 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200°C. Kavla ut degen på en lätt mjölad yta och placera den i en pajform. Nagga botten med en gaffel och ställ den i kylen medan du gör fyllningen.
Fyllning:
- Smält smöret i en stekpanna över medelvärme. Tillsätt lök och vitlök och sautera i ca 2-3 minuter, tills löken är mjuk och genomskinlig.
- Tillsätt broccolin och sautera i ytterligare 3-4 minuter, eller tills broccolin är ömt och börjar få färg. Ta bort från värmen och låt svalna något.
- I en separat skål, vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar.
- Ta pajformen ut ur kylen och sprid broccoli-blandningen över pajskalet. Strö över osten och häll ägg- och gräddblandningen över.
- Grädda pajen i förvärmd ugn i 35-40 minuter, eller tills fyllningen har stelnat och toppen är gyllene. Låt svalna något innan servering.
Recept anteckningar
- Fyll inte pajen för mycket, eftersom fyllningen expanderar något under bakningen och kan orsaka spillning.
- Denna paj kan också anpassas för att passa olika kostbehov.
- För en glutenfri version, byt ut mjölet med mandelmjöl eller glutenfritt mjöl.
- För en mejerifri version, använd en mejerifri ost och byt ut grädden och mjölken med kokosmjölk eller mandelmjölk
recept näringsinnehåll
Ost och Broccoli Paj Näringsinnehåll
per portion
Kalorier
373
% Daily Value*
Fat
27
g
42
%
Mättat fett
16
g
100
%
Transfett
0.5
g
Fleromättat fett
1
g
Enkelomättat fett
7
g
Kolesterol
151
mg
50
%
Natrium
651
mg
28
%
Kalium
301
mg
9
%
Kolhydrater
23
g
8
%
Fiber
2
g
8
%
Socker
3
g
3
%
Protein
12
g
24
%
Vitamin A
1237
IU
25
%
Vitamin B1
0.2
mg
13
%
Vitamin B2
0.4
mg
24
%
Vitamin B3
2
mg
10
%
Vitamin B5
1
mg
10
%
Vitamin B6
0.2
mg
10
%
Vitamin B12
1
µg
17
%
Vitamin C
46
mg
56
%
Vitamin D
1
µg
7
%
Vitamin E
1
mg
7
%
Vitamin K
54
µg
51
%
Kalcium
199
mg
20
%
Copper
0.1
mg
5
%
Folate
88
µg
22
%
Järn
2
mg
11
%
Manganese
0.3
mg
15
%
Magnesium
28
mg
7
%
Phosphorus
213
mg
21
%
Selenium
21
µg
30
%
Zinc
1
mg
7
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Nutrition Facts
Nyckelord Ost och Broccoli Paj, Paj