Pumpatosca Äppelpaj
Pumpatosca Äppelpaj recept
Portioner 8 portioner
Kalorier 554 kcal
förb10 minuter minuter
Till.tid1 timme t 30 minuter minuter
Totalt1 timme t 30 minuter minuter
Förhindra att skärmen släcks
8 portioner
Ingredienser
- 3 dl vetemjöl
- 100 g smör för deg
- 2 msk vatten
- 5 st äpplen gärna syrliga
- 2 msk smör för äpplen
- 2 msk råsocker
- 1 tsk kardemummakärnor mortlade
- 1 msk pressad citron
- 150 g pumpakärnor
- 150 g smör för toscasås
- 1.75 dl strösocker
- 3 msk vetemjöl för toscasås
- 1.5 msk vispgrädde
- Vaniljglass för servering
- Grädde för servering
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader Celsius.
- I en matberedare, arbeta samman 3 dl vetemjöl och 100 g smör. Tillsätt 2 msk vatten och mixa snabbt ihop till en deg.
- Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant (26 cm i diameter). Ställ i kylen i 30 minuter.
- Kärna ur och skär äpplena i klyftor.
- Stek äppelklyftorna mjuka i 2 msk smör i en stekpanna eller gryta. Tillsätt 2 msk råsocker, de mortlade kardemummakärnorna och 1 msk pressad citron. Rör om.
- Mortla pumpakärnorna grovt.
- Smält 150 g smör i en kastrull. Blanda i 1.75 dl strösocker, 3 msk vetemjöl, de mortlade pumpakärnorna och 1.5 msk vispgrädde. Koka upp blandningen och ta sedan av från värmen.
- Fördela de stekta äpplena i pajformen.
- Häll toscasåsen över äpplena.
- Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter, tills ytan är gyllenbrun.
- Servera pajen varm, gärna med vaniljglass och lätt vispad grädde.
recept näringsinnehåll
Pumpatosca Äppelpaj Näringsinnehåll
per portion
Kalorier
554
% Daily Value*
Fat
35
g
54
%
Mättat fett
18
g
113
%
Transfett
1
g
Fleromättat fett
5
g
Enkelomättat fett
10
g
Kolesterol
68
mg
23
%
Natrium
205
mg
9
%
Kalium
201
mg
6
%
Kolhydrater
53
g
18
%
Fiber
2
g
8
%
Socker
22
g
24
%
Protein
10
g
20
%
Vitamin A
792
IU
16
%
Vitamin B1
0.3
mg
20
%
Vitamin B2
0.2
mg
12
%
Vitamin B3
3
mg
15
%
Vitamin B5
0.3
mg
3
%
Vitamin B6
0.04
mg
2
%
Vitamin B12
0.1
µg
2
%
Vitamin C
0.4
mg
0
%
Vitamin D
0.001
µg
0
%
Vitamin E
1
mg
7
%
Vitamin K
4
µg
4
%
Kalcium
22
mg
2
%
Copper
0.3
mg
15
%
Folate
81
µg
20
%
Järn
3
mg
17
%
Manganese
1
mg
50
%
Magnesium
120
mg
30
%
Phosphorus
280
mg
28
%
Selenium
15
µg
21
%
Zinc
2
mg
13
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Nutrition Facts
Nyckelord efterrätt, Pumpatosca Äppelpaj