...
Sjömansgryta recept

Sjömansgryta

5 av 1 betyg
AnnaAnna
Denna rätt kombinerar kycklingfärs, potatis och lök i en smakrik och mättande gratäng, med en lätt touch av öl och kalvfond. Perfekt för en härlig middag med familj eller vänner.
Portioner 4 portioner
Kalorier 925 kcal
förb10 minuter
Till.tid45 minuter
Totalt55 minuter

Redskap

Ungsform
4 portioner

Ingredienser

  • 1 st gul lök
  • Smör för stekning
  • 800 g potatis
  • 500 g kycklingfärs
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 st lagerblad
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
  • 3 dl vatten
  • 3 msk kalvfond
  • 33 cl alkoholfri öl
  • 300 g morötter

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 225 grader Celsius.
  • Skala och strimla den gula löken. Stek löken i lite smör på medelvärme tills den mjuknar, men se till att den inte tar färg. Ta sedan upp löken och lägg åt sidan.
  • Tvätta och skiva potatisen tunt. Använd gärna en mandolin för att få jämnt tunna skivor.
  • Bryn kycklingfärsen i en annan stekpanna med lite smör. Rör ner tomatpuré, torkad timjan och lagerbladet i färsen. Krydda med salt och svartpeppar.
  • Blanda vatten och kalvfond till en buljong.
  • Varva skivad potatis, den stekta löken och kycklingfärsen i en ugnsfast form. Börja och avsluta med ett lager potatis.
  • Häll över buljongen och den alkoholfria ölen i formen så att det täcker det översta lagret av potatis. Det bör vara tillräckligt med vätska för att täcka potatisen.
  • Täck formen med aluminiumfolie och grädda i ugnen i 30-40 minuter. Ta bort folien efter de första 30 minuterna.
  • Under tiden, grovriv morötterna.
  • Servera rätten med de grovt rivna morötterna.
Måltid Middag
Kök svenskt
Typ av rätt Gryta

recept näringsinnehåll

Sjömansgryta Näringsinnehåll
per portion
Kalorier
925
% Daily Value*
Fat
 
11
g
17
%
Mättat fett
 
3
g
19
%
Transfett
 
0.1
g
Fleromättat fett
 
2
g
Enkelomättat fett
 
5
g
Kolesterol
 
108
mg
36
%
Natrium
 
241
mg
10
%
Kalium
 
2898
mg
83
%
Kolhydrater
 
174
g
58
%
Fiber
 
14
g
58
%
Socker
 
11
g
12
%
Protein
 
36
g
72
%
Vitamin A
 
12548
IU
251
%
Vitamin B1
 
1
mg
67
%
Vitamin B2
 
0.4
mg
24
%
Vitamin B3
 
15
mg
75
%
Vitamin B5
 
3
mg
30
%
Vitamin B6
 
2
mg
100
%
Vitamin B12
 
1
µg
17
%
Vitamin C
 
12
mg
15
%
Vitamin E
 
1
mg
7
%
Vitamin K
 
11
µg
10
%
Kalcium
 
167
mg
17
%
Copper
 
1
mg
50
%
Folate
 
66
µg
17
%
Järn
 
4
mg
22
%
Manganese
 
1
mg
50
%
Magnesium
 
166
mg
42
%
Phosphorus
 
585
mg
59
%
Selenium
 
15
µg
21
%
Zinc
 
3
mg
20
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Nutrition Facts
Skriv ut receptet Dela på Facebook receptet
Nyckelord gryta med öl, Sjömansgryta

1 svar på ”Sjömansgryta”

Lämna en kommentar

Recept betyg




användarnamn *
Email *
Lösenord *