Svenskt rågbröd med solroskärnor och linfrön
Ett gott och nyttigt bröd är en viktig del av en hälsosam kosthållning. Detta recept på svenskt rågbröd är ett bra val för dig som vill ha ett bröd som är lätt att göra och som innehåller nyttiga ingredienser som solroskärnor och linfrön. Brödet är också glutenfritt.
Portioner 12 skivor
Kalorier 334 kcal
förb10 minuter minuter
Till.tid1 timme t 50 minuter minuter
Totalt2 timmar t
Förhindra att skärmen släcks
12 skivor
Ingredienser
- 500 g rågmjöl
- 7 g jäst
- 1 tsp salt
- 3 dl vatten ljummet
- 2 dl solroskärnor
- 2 dl linfrön
Instruktioner
- I en stor bunke, blanda rågmjöl, jäst, salt och vatten. Rör tills det bildas en smet.
- Tillsätt solroskärnor och linfrön till smeten och rör om tills det är väl blandat.
- Låt degen jäsa i ca 30 minuter eller tills den har dubblerat i storlek.
- Forma degen till en bröd och lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt brödet jäsa i ytterligare 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader C (gas 6).
- Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 40-50 minuter eller tills det är gyllenbrunt och ljuder hårt när du knackar på botten.
- Låt brödet svalna på en gallerbricka innan du skär i det.
Recept anteckningar
- Du kan ersätta solroskärnor och linfrön med valfria frön eller nötter efter eget val.
- Detta receptet är glutenfritt, men om du vill kan du använda vanligt vetemjöl.
recept näringsinnehåll
Svenskt rågbröd med solroskärnor och linfrön Näringsinnehåll
per portion
Kalorier
334
% Daily Value*
Fat
16
g
25
%
Mättat fett
1
g
6
%
Fleromättat fett
9
g
Enkelomättat fett
4
g
Natrium
203
mg
9
%
Kalium
404
mg
12
%
Kolhydrater
40
g
13
%
Fiber
11
g
46
%
Socker
1
g
1
%
Protein
11
g
22
%
Vitamin A
8
IU
0
%
Vitamin C
0.3
mg
0
%
Kalcium
67
mg
7
%
Järn
3
mg
17
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Nutrition Facts
Nyckelord glutenfritt, jäst, linfrön, nyttigt, Rågbröd, solroskärnor, svenskt