Traditionell fransk rouille – en het och krämig sås
Rouille är en klassisk fransk sås som vanligtvis serveras tillsammans med bouillabaisse, en fiskgryta från Provence. Det är en het och krämig sås gjord på aioli, färsk chilipeppar och saffran. Den här versionen av rouille är enkel att göra och ger en autentisk smak av Provence till din middag.
Portioner 4
Kalorier 244 kcal
förb5 minuter minuter
Till.tid10 minuter minuter
Totalt15 minuter minuter
Förhindra att skärmen släcks
4
Ingredienser
- 2 dl aioli
- 2 chilipeppar finhackade
- 1 tsk saffran
- 1 vitlök klyfta (pressad)
- 1 tsk citronjuice färskpressad
- Salt och svartpeppar efter smak
Instruktioner
- Börja med att blanda saffran i en liten mängd varmt vatten i en skål. Låt det stå i ca 10 minuter.
- I en annan skål, kombinera aioli, chilipeppar, finhackad vitlök, citronjuice, saffran och det saffransvatten.
- Smaka av med salt och svartpeppar efter önskemål.
- Täck skålen med folie och låt såsen stå i kylen i minst en timme för att låta smakerna mogna.
Recept anteckningar
- Rouille kan göras i förväg och förvaras i kylen i upp till 2 dagar.
- Saffran är en dyr ingrediens, men det ger en unik smak och färg till såsen.
recept näringsinnehåll
Traditionell fransk rouille – en het och krämig sås Näringsinnehåll
per portion
Kalorier
244
% Daily Value*
Fat
20
g
31
%
Mättat fett
3
g
19
%
Fleromättat fett
0.1
g
Enkelomättat fett
0.01
g
Kolesterol
17
mg
6
%
Natrium
469
mg
20
%
Kalium
77
mg
2
%
Kolhydrater
9
g
3
%
Fiber
0.4
g
2
%
Socker
1
g
1
%
Protein
0.5
g
1
%
Vitamin A
214
IU
4
%
Vitamin C
33
mg
40
%
Kalcium
5
mg
1
%
Järn
0.2
mg
1
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Nutrition Facts
Nyckelord aioli, bouillabaisse, chilipeppar, fransk, Provence, Rouille, saffran, sås