Traditionell pljeskavica – en serbisk nationalrätt
Pljeskavica är en serbisk nationalrätt som består av en jättebiff gjord av blandat kött, vanligtvis nötkött, lammkött och svins kött. Det är en av de mest populära maträtterna i Serbia och det finns många olika varianter av det. I detta recept kommer vi att visa hur man gör en traditionell pljeskavica.
Portioner 6
Kalorier 875 kcal
förb10 minuter minuter
Till.tid45 minuter minuter
Totalt55 minuter minuter
Förhindra att skärmen släcks
6
Ingredienser
- 1½ kg Blandfärs
- 500 gram lammfärs
- 1 msk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 1 msk paprika
- 2 vitlöksklyftor pressade
- 1 dl vatten
- Olja för stekning
Instruktioner
- Tillsätt alla ingredienser i en stor bunke och blanda väl.
- Forma sedan smeten till en jättebiff ungefär 5 cm tjock.
- Värm upp en stekpanna eller grill med lite olja och lägg på pljeskavican.
- Stek på medelhög värme tills den är genomstekt, det tar ungefär 20-25 minuter på varje sida.
- Servera pljeskavican varm med potatis och en sallad.
Recept anteckningar
- Du kan använda andra kött som du föredrar, men nötkött, lammkött och svins kött är vanligtvis det som används i traditionella recept.
- Du kan lägga till mer kryddor efter smak.
recept näringsinnehåll
Traditionell pljeskavica – en serbisk nationalrätt Näringsinnehåll
per portion
Kalorier
875
% Daily Value*
Fat
70
g
108
%
Mättat fett
28
g
175
%
Transfett
3
g
Fleromättat fett
3
g
Enkelomättat fett
30
g
Kolesterol
238
mg
79
%
Natrium
1381
mg
60
%
Kalium
882
mg
25
%
Kolhydrater
1
g
0
%
Fiber
0.4
g
2
%
Socker
0.02
g
0
%
Protein
57
g
114
%
Vitamin A
7
IU
0
%
Vitamin C
0.3
mg
0
%
Kalcium
67
mg
7
%
Järn
6
mg
33
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Nutrition Facts
Nyckelord jättebiff, nationalrätt, pljeskavica, serbisk mat, traditionellt recept