...
Zucchinigratäng med Köttfärssås och Morotsriv recept

Zucchinigratäng med Köttfärssås och Morotsriv

Denna zucchinigratäng är en fyllig och smakrik rätt som kompletteras perfekt av de rivna morötterna. En läcker och näringsrik måltid som passar bra för middagar och bjudningar.
Portioner 4 portioner
Kalorier 528 kcal
förb10 minuter
Till.tid30 minuter
Totalt40 minuter
4 portioner

Ingredienser

  • 2 st zucchini
  • 1 st gul lök
  • 1 st lagerblad
  • 500 g nötköttfärs
  • 400 g krossade tomater
  • 50 g Grana Padano eller annan parmesanost
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 1 msk extra jungfruolivolja
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 krm fint salt
  • 1 krm malen svartpeppar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 300 g morötter

Instruktioner

  • Förvärm ugnen till 200 grader Celsius.
  • Förbered gratängen: Skär zucchinin i långa skivor. Salta på båda sidor och låt stå i 10 minuter för att dra ur vattnet. Skölj och torka sedan av zucchiniskivorna.
  • Skala och finhacka löken och vitlöken. Stek nötfärsen tillsammans med lök och vitlök i olivoljan tills köttfärsen är genomstekt.
  • Tillsätt de krossade tomaterna, lagerbladet, den torkade oreganon och vispgrädden till köttfärsen. Låt såsen koka ihop i cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  • Varva köttfärssås och zucchiniskivor i en smord form. Toppa gratängen med riven Grana Padano eller annan parmesanost.
  • Gratinera i ugnen i cirka 30 minuter eller tills gratängen har fått en gyllenbrun färg.

För tillbehöret:

  • Skala och riv morötterna. Servera de rivna morötterna som tillbehör till gratängen.
Måltid Middag
Kök svenskt
Typ av rätt gratäng

recept näringsinnehåll

Zucchinigratäng med Köttfärssås och Morotsriv Näringsinnehåll
per portion
Kalorier
528
% Daily Value*
Fat
 
37
g
57
%
Mättat fett
 
17
g
106
%
Transfett
 
2
g
Fleromättat fett
 
1
g
Enkelomättat fett
 
14
g
Kolesterol
 
126
mg
42
%
Natrium
 
568
mg
25
%
Kalium
 
944
mg
27
%
Kolhydrater
 
20
g
7
%
Fiber
 
4
g
17
%
Socker
 
11
g
12
%
Protein
 
30
g
60
%
Vitamin A
 
13117
IU
262
%
Vitamin B1
 
0.2
mg
13
%
Vitamin B2
 
0.3
mg
18
%
Vitamin B3
 
7
mg
35
%
Vitamin B5
 
1
mg
10
%
Vitamin B6
 
1
mg
50
%
Vitamin B12
 
3
µg
50
%
Vitamin C
 
14
mg
17
%
Vitamin D
 
0.3
µg
2
%
Vitamin E
 
3
mg
20
%
Vitamin K
 
19
µg
18
%
Kalcium
 
271
mg
27
%
Copper
 
0.3
mg
15
%
Folate
 
39
µg
10
%
Järn
 
4
mg
22
%
Manganese
 
0.4
mg
20
%
Magnesium
 
61
mg
15
%
Phosphorus
 
377
mg
38
%
Selenium
 
23
µg
33
%
Zinc
 
6
mg
40
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Nutrition Facts
Skriv ut receptet Dela på Facebook receptet

Redskap

Nyckelord Gratäng, middag

Lämna en kommentar

Recept betyg




användarnamn *
Email *
Lösenord *