...
Zucchinigratäng med Sallad recept

Zucchinigratäng med Sallad

SandraSandra
Zucchinigratängen är en smakfull och näringstät rätt som kombinerar zucchini, spetspaprika, lök och grönkål i en krämig äggstanning kryddad med oregano, basilika och sambal oelek. Gratängen gratineras till perfektion i ugnen och serveras med en fräsch sallad av romansallad, körsbärstomater och sockerärter, ringlad med olivolja och balsamvinäger. Denna måltid är balanserad, fylld med smak och texturer och erbjuder en hälsosam och tillfredsställande matupplevelse för alla tillfällen.
Portioner 4 portioner
Kalorier 216 kcal
förb15 minuter
Till.tid45 minuter
Totalt1 timme

Redskap

4 portioner

Ingredienser

Zucchinigratäng

  • 2 st zucchini
  • 1 st rödlök
  • 4 st ägg
  • 200 g spetspaprika
  • 60 g grönkål
  • 150 g smaksatt färskost
  • 3 dl vispgrädde
  • 1.5 tsk torkad oregano
  • 1.5 tsk torkad basilika
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk fint salt
  • 2 krm malen svartpeppar

Sallad

  • 1 st romansallad
  • 250 g körsbärstomater
  • 150 g färska sockerärter
  • 1 msk olivolja
  • 0.5 msk balsamvinäger

Instruktioner

  • Förvärm ugnen till 175 grader Celsius.
  • Förbered zucchinigratängen: Skär zucchinin i tunna skivor, helst med en mandolin om tillgänglig. Skiva spetspaprikorna och skala samt skiva löken.
  • Varva zucchini, spetspaprika, lök och grönkål i en ugnsfast form.
  • I en bunke, vispa samman ägg, vispgrädde, smaksatt färskost, torkad oregano, torkad basilika, sambal oelek, salt och peppar.
  • Häll äggstanningen över grönsakerna i formen.
  • Gratinera i ugnen i cirka 40 minuter eller tills gratängen har stelnat och fått en gyllenbrun yta.
  • Förbered salladen: Skölj romansalladen, körsbärstomaterna och sockerärterna. Strimla salladen och sockerärterna, halvera tomaterna och lägg dem i en skål.
  • Ringla över olivolja och balsamvinäger över salladen och blanda försiktigt.
  • Servera zucchinigratängen med den fräscha salladen.

Recept anteckningar

Tips: Du kan även lägga till andra grönsaker eller örter i zucchinigratängen efter smak och tillgänglighet.
Måltid Middag
Kök svenskt
Typ av rätt gratäng

recept näringsinnehåll

Zucchinigratäng med Sallad Näringsinnehåll
per portion
Kalorier
216
% Daily Value*
Fat
 
17
g
26
%
Mättat fett
 
10
g
63
%
Fleromättat fett
 
1
g
Enkelomättat fett
 
5
g
Kolesterol
 
61
mg
20
%
Natrium
 
120
mg
5
%
Kalium
 
319
mg
9
%
Kolhydrater
 
13
g
4
%
Fiber
 
1
g
4
%
Socker
 
8
g
9
%
Protein
 
4
g
8
%
Vitamin A
 
2330
IU
47
%
Vitamin B1
 
0.1
mg
7
%
Vitamin B2
 
0.1
mg
6
%
Vitamin B3
 
1
mg
5
%
Vitamin B5
 
0.3
mg
3
%
Vitamin B6
 
0.1
mg
5
%
Vitamin B12
 
0.2
µg
3
%
Vitamin C
 
28
mg
34
%
Vitamin D
 
0.3
µg
2
%
Vitamin E
 
1
mg
7
%
Vitamin K
 
69
µg
66
%
Kalcium
 
132
mg
13
%
Copper
 
0.1
mg
5
%
Folate
 
22
µg
6
%
Järn
 
1
mg
6
%
Manganese
 
0.3
mg
15
%
Magnesium
 
23
mg
6
%
Phosphorus
 
97
mg
10
%
Selenium
 
2
µg
3
%
Zinc
 
0.5
mg
3
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Nutrition Facts
Skriv ut receptet Dela på Facebook receptet
Nyckelord Gratäng, middag

Lämna en kommentar

Recept betyg




användarnamn *
Email *
Lösenord *