...

Skillnad på Trattkantarell och Kantarell

Svampar har alltid haft en mystisk dragningskraft. De dyker upp ur marken som små skatter och lockar både samlare och matentusiaster. En av de mest diskuterade och förväxlade svampduona är utan tvekan trattkantarellen och kantarellen. Vad är egentligen skillnaden mellan dessa två? Vilken är den äkta kantarellen? Häng med när vi tar ett djupdyk in i svampvärldens underbara skattkammare och avslöjar skillnaderna mellan trattkantarell och kantarell!

Utseende och Plats

De första tecknen på skillnaden mellan trattkantarell och kantarell märks redan vid första ögonkastet!

Trattkantarell: Den Charmiga Kusinen

Trattkantarellen, eller Cantharellus tubaeformis på latinska, är den charmiga kusinen till kantarellen. Denna svamp har en distinkt trattliknande form med en bred botten och en smalare öppning längst upp. Färgen varierar från ljusgul till djupare toner av orange. Dess undersida är känslig och nästan kritaktig. Du hittar oftast trattkantarellen i barrskogar och bland löv, där den smälter in perfekt med sitt omgivande.

Kantarell: Svampvärldens Solstråle

Och så har vi kantarellen, den sanna solstrålen i svampvärlden! Kantarellen, eller Cantharellus cibarius på latinska, är känt för sin karakteristiska guldgula färg. Dess form är platt och skålliknande, nästan som en miniatyrskål. Denna lilla skatt gömmer sig ofta i mossiga områden, bland lövverk och under träd.

Smakupplevelse och Konsistens

Att kunna särskilja svampar baserat på smak och konsistens är som att dechiffrera en smakfull svamphimlens hemligheter!

Trattkantarell: Den Nötiga Smaken

Trattkantarellens smak är något unik och karakteristisk. När du tuggar på denna lilla skapelse kommer du att märka en subtil nötighet med en touch av mild sötma. Konsistensen är relativt fast och köttig, vilket gör den till en perfekt komponent i olika maträtter.

Kantarell: En Balanserad Delikatess

Kantarellen är som en balanserad delikatess i svampvärlden. Dess smak är något mer intensiv än trattkantarellen, och du kommer att upptäcka en angenäm mix av nötighet och en mild pepprighet. Konsistensen är mjuk och smörig, vilket gör den till en favorit i en mängd olika rätter.

Förekomst i Naturen

Svampar är förvånansvärt anpassningsbara och har en tendens att dyka upp där du minst förväntar dig dem. Så var hittar man då dessa två skattar?

Trattkantarell: Bland Barrträdens Skuggor

Trattkantarellen trivs i barrskogar och i områden med högre fuktighet. Du hittar dem ofta i närheten av tallar och granar, där deras orange nyans bryter av mot den gröna omgivningen. Det är som om de små svamparna ropar ”här är vi!” och lockar in samlare med sitt sköna utseende.

Kantarell: En Gömd Guldgruva

Kantarellen är mer mångsidig i sin förekomst. Du hittar dem inte bara i barrskogar utan även i lövskogar och ibland till och med på gräsmattor. De dyker upp som små guldgruvor i naturen, redo att bli upptäckta av svampentusiaster och kockar.

Hur Använder Man Dem?

Nu när vi har klarlagt skillnaden mellan trattkantarell och kantarell är det dags att prata om hur du kan använda dessa svampar i köket. Här är några smaskiga idéer!

Trattkantarell: En Mångsidig Ingrediens

Trattkantarellen är en mångsidig svamp som kan användas i olika rätter. Här är några sätt att inkludera dem i ditt kök:

 • Stek dem med smör och vitlök för en enkel och läcker svamprätt.
 • Lägg till dem i pastarätter för en extra dimension av smak och textur.
 • Använd dem som en topping på pizzor eller bruschettas för att ge en härlig svampig twist.
 • Torka och förvara dem för att förlänga deras hållbarhet och njutning året runt.
Trattkantarellsoppa
30 minuter
Detta recept är för en krämig och välsmakande Trattkantarellsoppa som tar cirka 30 minuter att laga och serverar 4 personer. Ingredienserna inkluderar färska kantareller, schalottenlökar, portvin, grönsaksbuljong, vispgrädde, japansk soja och kryddor. Soppan tillagas genom att steka kantareller och lök, tillsätta buljong, grädde och soja, koka upp och sänka värmen för att låta sjuda i 10-15 minuter. Soppan mixas och serveras med hackad persilja.
Till receptet
Skillnad på Trattkantarell och Kantarell recept

Kantarell: En Kunglig Smaksättare

Kantarellen är inte bara god, den kan också lyfta smakerna i dina maträtter till en helt ny nivå. Här är några sätt att förstärka din matlagning med dessa gyllene skatter:

 • Skiva dem och använd som smaksättare i risotto för en lyxig touch.
 • Karamellisera dem med lök och servera som en sidoskål till dina favoritprotein.
 • Gör en krämig sås med kantarell för att slå dina gäster med en gourmetmåltid.
 • Marinera dem i olivolja och örter för att skapa en delikat svampblandning att använda på bröd eller i sallader.

FAQs

Inget är fullständigt utan några vanliga frågor och svar! Här är några frågor som svampälskare ofta ställer om trattkantarell och kantarell:

Kan man äta båda dessa svampar råa?

Det rekommenderas generellt inte att äta svampar råa på grund av deras cellulosastruktur. De kan vara svåra att smälta och kan orsaka magbesvär. Det bästa sättet att njuta av dem är genom att laga dem på olika sätt.

Vilken är den mest eftertraktade av de två?

Kantarellen anses ofta vara den mest eftertraktade på grund av sin unika smak och användbarhet i matlagning. Dess gyllene färg och skarpa smak gör den till en favorit bland kockar och amatörkockar.

Varför är det viktigt att kunna identifiera dessa svampar korrekt?

Att korrekt identifiera svampar är avgörande för din egen säkerhet. Det finns många giftiga svampar som kan vara förväxlade med ätliga sorter. Att lära sig att känna igen och särskilja trattkantarell och kantarell kan hjälpa dig att undvika farliga misstag.

Kan man odla dessa svampar hemma?

Ja, det är möjligt att odla både trattkantarell och kantarell hemma, men det kan vara utmanande eftersom de kräver specifika förhållanden och underlag för att växa. Det är vanligare att hitta dem i naturen eller köpa dem från pålitliga källor eller i butik.

Sammanfattning

Så, vad har vi lärt oss om skillnad på trattkantarell och kantarell? Här är några takeaways:

 • Trattkantarellen har en trattliknande form med en bred botten och en smal öppning. Den har en mild och nötig smak och är mångsidig i matlagning.
 • Kantarellen har en skålformad struktur och en karakteristisk guldgul färg. Dess smak är något mer intensiv och balanserad, med en mjuk och smörig konsistens.
 • Trattkantarellen trivs oftast i barrskogar och är känslig för fuktighet. Kantarellen kan hittas i både barrskogar och lövskogar och är mer mångsidig i sitt habitat.
 • Både trattkantarell och kantarell är läckra att använda i matlagning. De kan stekas, torkas, användas i pastarätter, eller ingå i såser och sidoskålar för att förhöja smakupplevelsen.

Så nästa gång du stöter på dessa små svampar i naturen eller i din lokala livsmedelsbutik, kommer du att kunna identifiera dem och dra nytta av deras smakliga kvaliteter. Och kom ihåg, svampvärlden är en fantastisk skattkammare full av kulinariska möjligheter – var inte rädd för att utforska den!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

användarnamn *
Email *
Lösenord *