...

Äpple Alexander

Alexander äpplet, även känd som Grand Alexander eller Kejsar Alexander, är en äppelsort som har en rik och fascinerande historia. Äpplet har sitt ursprung i Ryssland, men det finns också teorier som pekar på Turkiet som dess ursprungsland. Det introducerades i Sverige i början av 1800-talet och har sedan dess varit en älskad del av den svenska äppelkulturen.

Mikaelihelgen: Den Perfekta Tiden för Skörd

Om du är intresserad av att odla Alexander äpplet, bör du vara medveten om att den optimala tiden för att plocka dessa äpplen är omkring Mikaelihelgen, det vill säga i slutet av september eller början av oktober. Det är under denna period som äpplet når sin fulla mognad och smak.

Färg och Form: En Visuell Beskrivning

Alexander äpplet är inte bara känt för sin utsökta smak, utan också för sin imponerande fysiska karaktär. Äpplet har en gulgrön grundfärg och blir röd på solsidan, vilket gör det till en visuell fest för ögonen. Dess skaft är mellan 25-30 mm och äpplet självt är mycket stort, vilket gör det till en idealisk kandidat för olika äppelrätter.

Utmaningar och Skadedjur: Vad Man Bör Veta

Det är viktigt att vara medveten om att Alexander äpplet är mottagligt för vissa sjukdomar och skadedjur. Frukten drabbas ofta av skorv och fruktmögel, och trädet kan ibland angripas av fruktträdskräfta. Därför är det viktigt med regelbunden skötsel och övervakning för att säkerställa en hälsosam skörd.

Pollinering: En Kritisk Faktor för Framgång

Alexander äpplet har en medeltidig blomning och pollineras bäst av äppelsorter som blommar samtidigt. Detta gör det viktigt att ha andra äppelsorter i närheten för att säkerställa en framgångsrik pollinering och därmed en riklig skörd.

 

Alexander äpplet är en majestätisk äppelsort med en rik historia och enastående egenskaper. Från dess optimala skördetid vid Mikaelihelgen till dess imponerande fysiska attribut och odlingsflexibilitet, är detta en äppelsort som förtjänar en plats i varje svensk trädgård. Med rätt skötsel och uppmärksamhet på detaljer som pollinering och skadedjur, kan du njuta av denna utsökta frukt i många år framöver.

Äppelsorten kom till Sverige i början av 1800-talet.

Äpplet ska helst plockas omkring Mikaelihelgen, det vill säga i slutet av september eller början av oktober.

Frukten har en gulgrön grundfärg och är röd på solsidan. Det är ett mycket stort äpple, och dess skaft blir 25-30 mm.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

användarnamn *
Email *
Lösenord *