...

Äpple Aroma

Aroma är inte bara en äppelsort; det är en symbol för svensk fruktodling och Skånes rika jordbruksarv. Denna äppelsort, som togs fram i Skåne på Balsgård, är en korsning mellan de ädla sorterna Ingrid Marie och Filippa. Lanserad på marknaden 1973, har Aroma blivit en av de mest älskade och odlade äppelsorterna i Sverige och bortom dess gränser.

Aromas Smak, Färg och Näringsinnehåll

Aroma-äpplet är känt för sin distinkta smakprofil. Köttet är sprött och gulvitt, och det erbjuder en söt, mild, aromrik och syrlig smak. Färgen på frukten varierar från gul till grön, med en lysande röd täckfärg som gör den till en visuell fest för ögat. Dessutom är Aroma en utmärkt källa till C-vitamin, med en halt av 4-7 mg per 100 gram.

Aromas Syster: Amorosa och Dess Uppkomst

Intressant nog har Aroma en röd mutation känd som Amorosa. Denna variant upptäcktes av John Orelind, en fruktodlare i Orelund, Rörum, Skåne, år 1982. Amorosa, även känd som Röd Aroma, har liknande egenskaper men med en mer framträdande röd färg.

Motståndskraft mot Sjukdomar: Ett Äpple Utan Skorv

En av de mest anmärkningsvärda egenskaperna hos Aroma är dess naturliga motståndskraft mot skorv, en vanlig sjukdom som drabbar äppelträd. Detta gör Aroma till ett utmärkt val för ekologisk odling.

Aroma som Landskapsäpple: En Hyllning till Skåne

År 2005 utsågs Aroma till landskapsäpple för Skåne, vilket ytterligare cementerar dess plats i svensk fruktodlingshistoria och som en stolt representant för Skånes jordbruksarv.

Ett Äpple För Alla Sinnen

Aroma är mer än bara ett äpple; det är en kulinarisk upplevelse, en del av Skånes kulturarv och en symbol för svensk fruktodling. Dess unika smak, färg och näringsinnehåll gör det till ett mångsidigt äpple som kan njutas i allt från färska fruktsallader till bakverk och must. Oavsett om du är en erfaren fruktodlare eller bara en äppelälskare, är Aroma ett äpple som förtjänar en plats i ditt hjärta och din trädgård.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

användarnamn *
Email *
Lösenord *