...

Äpple Beauty of Bath

En Klassiker i Svensk Äppelodling

Beauty of Bath är inte bara en äppelsort; det är en del av Sveriges kulturarv och trädgårdshistoria. Ursprungligen från England, har denna äppelsort funnit en andra hem i de södra delarna av Sverige. I denna artikel kommer vi att utforska allt som gör Beauty of Bath till en unik och oumbärlig del av svensk äppelodling.

Från Engelska Trädgårdar till Svenska Ängar

Beauty of Bath började sin resa i England men har sedan 1908, tack vare Alnarps Trädgårdar, blivit en integrerad del av svensk äppelkultur. Det är en äppelsort som har anpassat sig väl till det svenska klimatet, särskilt i zon 1-2, och har därför blivit en favorit bland svenska trädgårdsentusiaster.

Färg, Smak och Textur

Beauty of Bath är lätt att känna igen med sitt tjocka, rödaktiga skal prytt med gulvita prickar. Köttet är en perfekt balans mellan syrlighet och en svag sötma, vilket gör det till en mångsidig äppelsort. Den mognar i september och har en kort hållbarhet, vilket gör det viktigt att njuta av den medan den är i säsong.

Från Ätäpple till Köksäpple

Beauty of Bath är inte bara en fröjd för ögat; det är också en mångsidig äppelsort som kan användas på flera olika sätt. Det passar utmärkt som ett färskt ätäpple direkt från trädet, men det är också en utmärkt ingrediens i olika maträtter och bakverk.

Pollinering: De Bästa Partneräppelsorterna

För att få de bästa skördarna är det viktigt att känna till vilka andra äppelsorter som fungerar bra för pollinering av Beauty of Bath. Några av de mest effektiva pollinatörerna inkluderar Filippa, James Grieve, Ringstad och Transparente blanche.

Näringsinnehåll: En Källa till Hälsa

Beauty of Bath är inte bara smakfullt, det är också näringsrikt. Det innehåller 11 mg C-vitamin per 100 gram, har en syrahalt på 1,3% och en sockerhalt på 13%. Det gör det till ett utmärkt val för den som vill ha en hälsosam och smakrik kost.

 

Beauty of Bath är mer än bara en äppelsort; det är en symbol för svensk trädgårdskultur och en älskad del av vårt kulinariska landskap. Med sin unika smakprofil, mångsidiga användning och rika näringsinnehåll, är det en äppelsort som förtjänar en plats i varje svensk trädgård.

För den som är intresserad av att dyka djupare in i världen av äppelsorter, erbjuder Beauty of Bath en perfekt introduktion. Det är en äppelsort som har något att erbjuda för alla, från trädgårdsentusiasten till kocken, och det kommer utan tvekan att fortsätta vara en favorit i många år framöver.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

användarnamn *
Email *
Lösenord *