...

Äpple Cox’s Orange Pippin

Cox’s Orange Pippin är inte bara ett äpple; det är en institution inom äppelvärlden. Med sina brittiska rötter och enastående smakprofil har detta äpple charmat fruktälskare i över ett sekel. I denna artikel kommer vi att dyka djupt in i dess ursprung, odlingsmetoder, smakprofil och mycket mer.

Historisk Bakgrund: Ett Äpple med Kunglig Stamtavla

Cox’s Orange Pippin har sitt ursprung i Storbritannien och är uppkallat efter den engelska fruktodlaren Richard Cox. Sorten såg dagens ljus för första gången år 1824 genom frösådd och introducerades i Sverige under 1865. Detta äpple blev snabbt en favorit och spreds allmänt i Sverige under 1890-talet.

Smakprofil: En Symfoni av Syrlighet och Sötma

Cox’s Orange Pippin är känt för sin unika smakprofil. Äpplena är saftiga med en syrligt frisk smak, vilket gör dem utmärkta som dessertfrukt. Med en medelvikt på 115 gram och en sockerhalt på 14,0%, är detta äpple en verklig delikatess.

Säsong och Tillgänglighet: När Är Det Bäst att Njuta av Cox’s Orange?

I Sverige är Cox’s Orange Pippin tillgängligt från oktober till januari. Under våren importeras äpplena främst från Danmark och Tyskland, vilket gör att de är tillgängliga året runt för den som inte kan få nog.

Mutanter och Varianter: En Äppelfamilj i Expansion

Det finns flera mutanter av Cox’s Orange Pippin, inklusive Röd Cox Orange och Cherry Cox. Dessa mutanter har sina egna unika egenskaper men delar den grundläggande smakstrukturen med den ursprungliga sorten.

Cox’s Orange Pippin – Ett Äpple Utan Like

Cox’s Orange Pippin är mer än bara ett äpple; det är en kulinarisk upplevelse och en del av vår kulturarv. Med sin rika historia, unika smakprofil och odlingsmöjligheter i Sverige, är detta äpple en äkta skatt som förtjänar sin plats i rampljuset.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

användarnamn *
Email *
Lösenord *