...

Äpple Ingrid Marie

Ingrid Marie

Ingrid Marie

Smakprofil: Ingrid Marie har en relativt frisk och lite kryddig arom, med syrliga inslag av citrus och lätta toner av gräs.

Säsong: Oktober till februari.

Ingrid Marie – Mer än Bara ett Äpple

Ingrid Marie är inte bara en frukt; det är en kulturskatt som förenar Sverige och Danmark i en gemensam kärlek för denna unika äppelsort. Med sina djupt röda nyanser och saftiga, sötsyrliga smak har Ingrid Marie blivit en ikon i både svenska och danska trädgårdar. Men vad är det som gör detta äpple så speciellt? Låt oss dyka djupt in i dess historia, genetiska ursprung, och dess påverkan på äppelodling i Skandinavien.

Historisk Bakgrund: En Hyllning till en Dotter

Ingrid Marie har en gripande och emotionell historia. Äppelsorten är uppkallad efter Christine och Carl Madsens dotter, som tragiskt gick bort vid en ung ålder. Carl Madsen, en respekterad lärare, upptäckte ursprungsträdet för sorten omkring 1910 på ön Fyn i Danmark. Det är en historia som inte bara berättar om en frukt, utan också om familj, minnen och kärlek.

Genetiska Ursprung: En Korsning av Legender

Genetiskt sett är Ingrid Marie en fascinerande blandning av Cox Orange och Cox Pomona, enligt en studie utförd 2011. Detta gör den till en äppelsort med en rik och komplex smakprofil, som kombinerar det bästa av sina föräldrasorter.

Fysiska Egenskaper: En Symfoni av Färger och Smaker

Ingrid Marie-äpplen är medelstora, rundade eller plattrunda i formen. Skalet är en konstnärlig blandning av mörkrött och ljusbruna prickar, vilket gör varje äpple till ett litet konstverk. Fruktköttet är gulvitt eller något grönaktigt, och smaken är en perfekt balans av sött och syrligt.

Från Färsk Konsumtion till Äppelprodukter

Ingrid Marie är inte bara utmärkt för färsk konsumtion; den är också idealisk för att göra äppelmos, äppelkaka och äppeljuice. Dess höga sockerhalt på 11,5% och syrahalt på 0,8% gör den till en utmärkt kandidat för diverse äppelbaserade produkter.

Ingrid Marie – En Kulturskatt och Trädgårdsjuvel

Ingrid Marie är mer än bara en äppelsort; det är en symbol för skandinavisk kultur och trädgårdshistoria. Dess unika genetiska makeup och mångsidiga användningsområden gör den till en oumbärlig del av varje svensk och dansk trädgård. Oavsett om du är en erfaren trädgårdsmästare eller en nybörjare, är Ingrid Marie ett måste i din trädgård. Det är inte bara en frukt; det är en upplevelse, en historia och en kulturskatt som kommer att fortsätta att förtrolla generationer av äppelälskare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

användarnamn *
Email *
Lösenord *