...

Kaklad Pool – Istället För Liner: En Omfattande Guide

Vad Är En Kaklad Pool?

En kaklad pool är en pool vars inre beklädnad består av material som glasmosaik, sten, klinker, kakel eller granitkeramik. Dessa material är fästa med fix och fog, vilket ger poolen en lyxig och estetiskt tilltalande yta. Kaklade pooler har blivit mer populära i Sverige tack vare framsteg inom produktutveckling som har gjort dem mer frosttåliga och därmed lämpliga för det svenska klimatet​​.

Kakel vs. Liner

Traditionellt har liner varit det vanligaste valet för poolbeklädnad i Sverige. Det finns två huvudtyper av liner: fabrikssydd och platssvetsad. Liners är kända för sin enkelhet i installation och lägre kostnad. Dock har kaklade pooler betydande fördelar jämfört med liners, såsom högre tålighet för varma temperaturer och längre hållbarhet. Kakel är också mer estetiskt tilltalande och erbjuder en större frihet i design och utseende​​.

Livslängd och Underhåll

En kaklad pool har en betydligt längre livslängd än en pool med liner. Medan en liner vanligtvis håller i 15-25 år beroende på skötsel, kan kaklet i en pool hålla betydligt längre. Det är oftast fogarna som kräver underhåll över tid, snarare än kaklet självt. Regelbunden skötsel och rengöring är viktigt för att bevara poolens utseende och funktion över tiden​​.

Fördelar och Nackdelar

Fördelar med en kaklad pool inkluderar dess tidlösa och exklusiva utseende, enkelhet i underhåll och lång livstid på plattorna. Kaklade pooler erbjuder även en stor flexibilitet i design, med ett brett utbud av mönster och färger att välja mellan​​. Å andra sidan kan nackdelar inkludera högre kostnader för både inköp och installation jämfört med liner, samt att det är en mer komplex process som kan vara svårare att genomföra på egen hand​​.

Jämförelse med Fabrikssydd och Platssvetsad Liner

Fabrikssydd liner är en förformad poolbeklädnad som är känd för sin enkel installation och lägre kostnad. Denna liner har dock en kortare livslängd (10-15 år) och kan visa tecken på slitage och blekning snabbare än en platssvetsad liner​​. Platssvetsad liner å andra sidan, erbjuder en bättre passform och längre hållbarhet (20-25 år). Denna typ av liner är ofta tjockare och mer tålig mot förslitningar, men är dyrare och kräver professionell installation​​.


Kaklad pool erbjuder en hållbar, estetisk och designflexibel lösning för din pool, trots en högre initial kostnad och längre byggtid. Det är viktigt att noggrant väga för- och nackdelar med både kaklade pooler och olika typer av liners för att hitta det bästa alternativet för din specifika situation.

Vill du veta mer om hur man sköter sin pool, inklusive tips om backspolning av poolfilter, läs vår artikel om Backspola Poolfilter.

Om du funderar på att välja en liner för din pool, kan du läsa mer om de olika typerna, inklusive Fabrikssydd Liner och Platssvetsad Liner.

Välja Rätt Poolbeklädnad: En Översikt

Att välja rätt poolbeklädnad är en viktig del i planeringen och byggandet av din pool. Olika typer av beklädnad erbjuder olika estetiska kvaliteter, hållbarhet och underhållskrav. Här jämför vi de vanligaste typerna av poolbeklädnad:

Kaklade Pooler

 1. Material: Glasmosaik, sten, klinker, kakel, granitkeramik.
 2. Fördelar: Tidlöst och exklusivt utseende, tål höga temperaturer, lång hållbarhet.
 3. Nackdelar: Högre initialkostnad, längre byggtid.
 4. Idealisk För: Lyxiga pooler med skräddarsydd design.

Fabrikssydd Liner

 1. Material: Förformad poolbeklädnad tillverkad i fabrik.
 2. Fördelar: Kostnadseffektiv, enkel installation, behaglig känsla under fötterna.
 3. Nackdelar: Sämre passform, kortare hållbarhet.
 4. Idealisk För: Budgetvänliga poolprojekt med standardiserade former.

Platssvetsad Liner

 1. Material: Liner som beskärs och svetsas direkt på poolens stomme.
 2. Fördelar: Perfekt passform, högre hållbarhet, estetiskt tilltalande.
 3. Nackdelar: Dyrare, kräver professionell installation.
 4. Idealisk För: Specialdesignade pooler och premiumprojekt.

Hur Man Väljer Den Rätta Pooltypen För Dina Behov

När det kommer till att välja rätt pooltyp, finns det flera faktorer att överväga:

 1. Budget: Vad är din budget för både initial installation och långsiktigt underhåll?
 2. Estetik och Design: Söker du efter en unik design som stämmer överens med din fastighets estetik?
 3. Användningsområde: Är poolen främst för rekreation, träning eller som ett estetiskt element i din trädgård?
 4. Underhåll och Skötsel: Har du tid och resurser för att underhålla en mer krävande pooltyp?
 5. Klimat och Placering: Är din plats lämplig för den valda pooltypen med avseende på klimat och tillgängligt utrymme?

Att noggrant överväga dessa faktorer hjälper dig att fatta det bästa beslutet för din situation.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

användarnamn *
Email *
Lösenord *