...

Morötter: Mer än Bara en Grönsak

Morötter: Mer än Bara en Grönsak recept

Morötter – En Fantastisk Rotfrukt

Morötter är verkligen fantastiska. Dessa härliga rotfrukter har varit en del av människans kost i tusentals år. Från sina blygsamma början i Centralasien till dagens kök över hela världen, har morötterna genomgått en imponerande resa.

Historik och Ursprung

Moroten, vetenskapligt känd som Daucus carota sativus, är en gammal kulturväxt. Den framodlade moroten härstammar förmodligen från Persien och odlades ursprungligen för sina blad och frön. Med tiden har morötterna framodlats för att vara större, mer välsmakande och mindre träiga. Dessa underbara grönsaker finns i olika färger, från orange till vita, gula, röda, lila och svarta varianter. Till formen kan de ha ett koniskt utseende, vara cylindriska eller klotformade.

Näringsvärde och Hälsobenefits

Morötter är rika på vitaminer, speciellt A-vitamin. De innehåller höga halter av alfa- och betakaroten, vilket gör dem till en utmärkt källa för vitamin A, vitamin K och vitamin B6. Betakaroten och alfakaroten är karotenoider, som fungerar som pro-vitamin A och bidrar till morotens färg. Denna färg kallas karoten. Morötter är inte bara fulla av näringsämnen, utan de har också anticancerogena egenskaper. Det har sagts att de kan förebygga lungcancer, tack vare deras rika innehåll av antioxidanter.

Morötter i Medelhavsländerna

I Medelhavsländerna där klimatet är tempererat, trivs morötter särskilt bra. Områden kring Medelhavet, inklusive Medelhavets region, har en lång historia av morotsodling. Morötterna här har ofta ett triangulärt utseende och är kända för att vara rikligt med näring.

Morötter är inte bara en läcker grönsak, utan också en kraftfull näringskälla. De är ätbara året om och kan konsumeras på en mängd olika sätt, från råa till kokta, stuvade eller pressade till juice. Så nästa gång du tänker på att maximera ditt näringsintag, ta till vara på morötternas näringsvärde och inkludera dem i din diet. Och kom ihåg, morötter är inte bara för kaniner – de är fantastiska för oss alla!

Morötter Näringsvärde

per 100g

NäringsämneMängd% av Rekommenderat Dagligt Intag (RDI)
Kalorier36 kcal
Proteiner0,7 g
Kolhydrater9 g
– varav Fibrer2,4 g
– varav Sockerarter6,2 g
Fett0,2 g
– varav Mättat0,1 g
– varav Fleromättat0,1 g
Salt0,1 g
Vatten89,4 g
Vitamin A861,5 µg107,7%
ß-Karoten8695 µg
Vitamin E0,57 mg4,8%
Vitamin K8 µg10,7%
Vitamin B1 (tiamin)0,04 mg3,6%
Vitamin B3 (niacin)0,9 mg5,6%
Vitamin B60,14 mg10%
Vitamin B9 (folat)22,2 µg11,1%
Vitamin C4,9 mg6,1%
Fosfor23 mg3,3%
Järn0,19 mg1,4%
Kalcium26 mg3,2%
Kalium210 mg10,5%
Magnesium8 mg2,1%
Natrium31 mg6,2%
Zink0,16 mg1,6%

populära recept med morötter

Världens godaste morotsbröd
1 timme 10 minuter
Om du är på jakt efter det bästa morotsbrödet, har du kommit rätt. Detta utsökta morotsbröd är inte bara en fröjd för smaklökarna, utan det är också ett nyttigt och veganskt alternativ. Det är ett gammaldags recept med en modern twist, perfekt för både fika och vardagsmåltider.
Till receptet
Världens godaste morotsbröd
Syrade Morötter
20 days 1 timme 30 minuter
Denna version av fermenterade morötter är en hälsosam och smakrik sidorätt som kan förhöja vilken måltid som helst. Med en kombination av vitlök och valfria kryddor blir detta en mångsidig och läcker rätt.
Till receptet
Syrade Morötter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

användarnamn *
Email *
Lösenord *